вторник, 21 юни 2016 г.

Рецепта за бутер тесто и тарт Татен

№177


        Тарт Татен е класически френски десерт, който е лесен за приготвяне и много вкусен. Историята на десерта също е много интригуваща. Той възниква по погрешка след като готвачката забравя карамелизираните ябълки за ябълков пай на котлона. Така тя решава да поправи грешката и да захлупи ябълките с бутер тесто и да допече сладкиша във фурната, а резултатът е повече от добър. Аз ви предлагам и рецепта за бутер тесто, но предопреждавам, че е малко по-трудоемка и отнемаща време, така че ако нямате такова, може да използвате готово тесто. А сега към рецептата! 

Рецепта за бутер тесто и тарт Татен  Продукти:

За бутер тесто: 
 • 500 гр брашно
 • 75 гр масло
 • 250 мл вода
 • 12 г сол
 • 350 гр масло 
За тарта Татен:
 • 50 гр масло
 • 120 гр захар
 • 900 гр обелени и почистени ябълки
 • 200 гр от бутер тесто

Приготовление:
       Започнете с приготвянето на бутер тестото. Може да го направите и няколко дни предварително, да го замразите и просто да го размразите, преди да го използвате. Имайте предвид, че ще ви остане от тестото и може да си приготвите и кроасани, бутерки, и др. Очаквайте идеи в следващите ми постове. 
       Извадете маслото от хладилника. Пресейте брашното и разтворете солта във водата. Нарежете 75 гр масло на малки кубчета и го прибавете към брашното. Втрийте маслото в брашното, докато стане на съвсем малки трохи. Направете кладенче посредата на брашното и изсипете водата. Замесете гладко и еластично тесто, след което го оформете на топка, овийте го в прозрачно фолио и го сложете в хладилника за поне 30 минути. През това време оформете останалото масло на правоъгълник и ако е твърде меко го оставете в хладилника да стегне. След като тестото си е починало, разточете го във формата на правоъгълник с дебелина около 2 см. След това поставете маслото, което трябва да е със същата консистенция на пипане като тестото, в центъра на разточеното тесто. Прегънете краищата на тестото върху маслото и притиснете добре, за да запечатате маслото. След това отново разточете тестото във формата на правоъгълник с дебелина 2 см и прегънете краищата към центъра, така че да се допират, а след това прегънете още веднъж на половина- все едно затваряте книга. Завъртете прегънатото тесто, така че отворът да се пада отдясно и повторете процедурата още веднъж. По този начина създавате пластовете на тестото. Отново завийте тестото в прозрачно фолио и приберете в хладилника за поне 30 минути. След това повторете прегъването още два пъти и приберете в хладилника за още 30 минути и тестото е готово за употреба. 
      Преминаваме към приготвянето на тарт Татен. Обелете и почистете яълките и ги нарежете на парчета с дебелина около 2 см. Наредете ябълките в изцяло метален тиган, който в последствие да можете да поставите във фурната.


       След това прибавете захарта и маслото.


       Карамелизирайте ябълките на котлона докато придобият желаният карамелен загар. След това разточете бутер тестото във формата на тигана, който използвате, като оставите около 1.5 см от всяка страна. Похлопете тигана с бутер тестото и притиснете краищата. 


      Печете в предварително загрята до 190 градуса фурна и печете до златисто.


      Накрая обърнете сладкиша в чинията или подноса, в който ще я сервирате и се насладете докато е още топъл. Може да сервирате с топка ванилов сладолед или да поръсите с пудра захар.
Добър апетит!

1 коментар:

 1. Личен заем, бърз и надежден.

  Скоро края на 2016 г..

  За да прекарат Нова година в стил, получават заеми, вариращи от 2000 до 2,500,000 лева нисък лихвен процент от 3% до 5% за 48 часа.

  Ние предлагаме:
  лични заеми,
  бизнес кредити,
  ипотечни кредити,
  заеми за проекти,
  селскостопанска и проект за финансиране.
  Може да ви позволи да се изправи дълговете си или плащане на сметки преди нова година.
  Така че, моля, дайте следната информация по електронна поща: cassandrabazarov@gmail.com за бърза и надеждна заем

  Име: ......................
  Адрес / Държава: .......................
  Размер на кредита: ........................
  срока на кредита: .......................
  Телефон: ......................

  Ние ще изпрати погасителния план и повече информация, тъй като веднага след като получим вашето съобщение.

  Честита Нова Година на всички до един!

  ОтговорИзтриване