неделя, 24 април 2016 г.

Саварини / Savarin

№ 175


        Ако обичате тестени, сиропирани десерти, този непременно ще ви допадне. Захарният сироп с ром и лимон придава сладост, но и балансира вкуса, а тестото просто се топи в устата. В комбинация с пресни плодове, десертът е прекрасен!

Саварини / Savarin 


Продукти:

За тестото:
  • 145 мл прясно мляко 
  • 55 гр прясна мая
  • 25 гр захар
  • 360 гр брашно 
  • 5 яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 125 гр масло
За сиропа:
  • 485 мл вода
  • 320 гр захар
  • 30 гр лимонов сок
  • кората на 1 лимон
  • 1 пръчка канела
  • 160 мл ром 
За декорация:
  • 500 мл бита сметана
  • ягоди
  • боровинки
  • малини
  • мента
  • пудра захар



Приготовление:
       Затоплете прясното мляко до 30 градуса, или ако нямате термометър трябва да е леко топло. Разтворете маята и прибавете захарта. Разбъркайте и оставете да шупне. Преди да започнете с тестото, разтопете маслото и го оставете на страна да се охлади. Пресейте брашното и намаслете и набрашнете формите за саварин. 


       Прибавете шупналата мая към пресятото брашно. В отделна купа разбийте маслото с яйцата и солта и прибавете към брашното и маята. Разбъркайте до хомогенна смес. Не се притеснявайте, че тестото изглежда прекалено течно. Пригответе си пош и прехвърлете тестото в него. Напълнете формите до 3/4 от тяхната височина. 


       Оставете да втасат, докато изпълнат формите. Ето така:


       Прехвърлете в тавичка и печете в предварително загряна на 200- 220 градуса фурна за около 20 минути. 


      През това време си пригответе сиропа. Кипнете водата, захарта, лимоновия сок, лимоновата кора и канелената пръчка. Оставете за няколко минути на котлона. Добавете рома чак след като отстраните от котлона и разбъркайте. Извадете саварините от формичките и докато са още топли ги потопете в охладения сироп. Като се напоят добре ги извадете от сиропа. 


      Завършете саварините като ги напълните с бита сметана и украсите с плодове и прясна мента. Преди да сервирате, поръсете с пудра захар. 


 Експериментирайте с презентацията и се забавлявайте!

2 коментара: