сряда, 16 март 2016 г.

Парено тесто за профитероли и еклери

№ 172


       Не си бях дала сметка, че последната ми публикация е от ноември... Направо ме е срам, но нямам оправдание за несериозността ми. Важното е, че днес съм ви приготвила рецепта за парено тесто, която може да използвате за направата на профитероли, еклери и други десерти, като този на снимката по-горе, наречен Paris Brest. Надявам се да ви хареса и да изпробвате рецептата. 


Парено тесто за профитероли и еклери 


Продукти: 

За тестото:
  • 200 мл прясно мляко 
  • 90 гр масло 
  • 10 гр захар
  • щипка сол 
  • 100 гр брашно 
  • 3 яйца 
За подмазване: 
  • 1 яйце 
  • малко прясно мляко
За шоколадовия сос:
  • 190 мл вода
  • 40 гр глюкозов сироп 
  • 270 гр кувертюр от натурален шоколад
За украсата:
  • 1 л сладкарска сметана
  • ягоди

Приготовление:

       Започнете с приготвянето на тестото. В тенджера изсипете млякото, нарязаното на малки кубчета масло и захарта. Бъркайте сместа на слаб огън, докато маслото се разтопи. Оставете на котлона, доката заври, а след това отстранете от котлона и прибавете предварително пресятото брашно заедно със солта. Бъркайте енергично с дървена лъжица и върнете на котлона. Продължете да бъркате докато получите гладко тесто, което само да се отлепя от страните на тенджерата и да образува топка. 


      Отстранете от котлона и прехвърлете тестото в купа. Разстелете го по дъното на купата и го оставете да изстине малко преди да добавите яйцата. Когато тестото вече не е горещо, но все още е топло, започнете добавянето на яйцата едно по едно, като бъркате енергично след всяко, докато тестото не го поеме напълно. След като добавите всички яйца сместа трябва да изглежда така: 


      Прехвърлете готовото тесто в шприц и си пригответе две тави, покрити с хартия за печене.  Оформете вашите еклери или профитероли. 


       След това ги подмажете с разбито яйце с малко прясно мляко и може да поръсите с филирани бадеми. Печете в предварително загряна на 200 градуса фурна за около 20 минути или докато се надуят и придобият приятен загар. След като са готови ги прехвърлете на скара докато изстинат. 


      Когато еклерите ви са напълно изстинали, внимателно ги разрежете на две по дължина през средата. За да завършите еклерите, разбийте сметаната и я прехвърлете в шприц. Пригответе и шоколадовия сос като заврите водата заедно с глюкозовия сироп и след това добавите глюкозовата смес към ситно нарязания кувертюр и разбъркате до поучаването на гладка, хомогенна смес. Нарежете и ягодите, след което може да започнете сглобяването. Използвайте въображението си. Напълнете разрязаните еклери със сметана, добавете ягоди по желание. Залейте с шоколадовия сос. Забавлявайте се. 


Накрая сервирайте и се насладете на вкусни, домашно приготвени еклери и профитероли.




Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар