четвъртък, 11 юли 2013 г.

Картофена крем супа с домашни крутони

№12


       Всеки свързва супите със студените зимни дни, когато ги използваме като начин да се сгреем, но супата е едно много леко ястие, което е перфектен избор за засищат обяд или вечеря. И тъй като аз съм привърженичка на крем супите, днес ще Ви покажа една много лесна и вкусна крем супа, която ще се хареса на цялото Ви семейство. Особено, ако я поднесете с крутоните с билки, чиято рецепта също ще споделя с Вас. 

Картофена крем супа с домашни крутони


Продукти: 

За супата:

  • 6 големи картофа
  • 2 моркова
  • 40 гр масло
  • 1 жълтък
  • 200 мл прясно мляко
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
За крутоните:

  • 3-4 филии хляб
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. риган 
  • 1 ч.л. шарена сол

Приготовление: 

       Обелете картофите и морковите, нарежете ги на едро и ги сварете. Докато се варят пригответе крутоните. Нарежете филийките хляб на кубчета и ги сложете в голяма купа. Добавете олиото и разбъркайте чрез поклащане на съда, защото, ако използвате лъжица, рискувате да раздробите хляба на трохи. След това смесете всички подправки в купичка и ги разбъркайте. Прибавете ги на три части към хляба като след всяко добавяне разбърквайте чрез поклащане на съда. Изсипете овкусения хляб в плитка тава, покрита с хартия за печене. Печете 10 минути на предварително загряна на 180 градуса фурна. След като зеленчуците се сварят, в купа изцедете част от водата като оставите известно количество на дъното на тенджерата. Добавете маслото, жълтъка, подправките и млякото и пасирайте зеленчуците. Постепенно добавяйте от бульона, който отцедихте в купа, докато не получите желаната гъстота на супата.* Сервирайте заедно с домашните крутони. 

*Важно е да не оставите прекалено много вода в тенджерата преди да пасирате зеленчуците, защото рискувате супата ви да стане много течна. 


Вкусно, бързо, полезно... какво повече се изисква от едно ястие :) 


1 коментар: