№12
Всеки свързва супите със студените зимни дни, когато ги използваме като начин да се сгреем, но супата е едно много леко ястие, което е перфектен избор за засищат обяд или вечеря. И тъй като аз съм привърженичка на крем супите, днес ще Ви покажа една много лесна и вкусна крем супа, която ще се хареса на цялото Ви семейство. Особено, ако я поднесете с крутоните с билки, чиято рецепта също ще споделя с Вас.
Картофена крем супа с домашни крутони
Продукти:
За супата:
- 6 големи картофа
- 2 моркова
- 40 гр масло
- 1 жълтък
- 200 мл прясно мляко
- сол
- черен пипер
- чубрица
За крутоните:
- 3-4 филии хляб
- 4 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. шарена сол
Приготовление:
Обелете картофите и морковите, нарежете ги на едро и ги сварете. Докато се варят пригответе крутоните. Нарежете филийките хляб на кубчета и ги сложете в голяма купа. Добавете олиото и разбъркайте чрез поклащане на съда, защото, ако използвате лъжица, рискувате да раздробите хляба на трохи. След това смесете всички подправки в купичка и ги разбъркайте. Прибавете ги на три части към хляба като след всяко добавяне разбърквайте чрез поклащане на съда. Изсипете овкусения хляб в плитка тава, покрита с хартия за печене. Печете 10 минути на предварително загряна на 180 градуса фурна. След като зеленчуците се сварят, в купа изцедете част от водата като оставите известно количество на дъното на тенджерата. Добавете маслото, жълтъка, подправките и млякото и пасирайте зеленчуците. Постепенно добавяйте от бульона, който отцедихте в купа, докато не получите желаната гъстота на супата.* Сервирайте заедно с домашните крутони.
*Важно е да не оставите прекалено много вода в тенджерата преди да пасирате зеленчуците, защото рискувате супата ви да стане много течна.
Вкусно, бързо, полезно... какво повече се изисква от едно ястие :)
номномном ^^
ОтговорИзтриване