събота, 6 юли 2013 г.

Торта "Орео"

№8


Честит Рожден Ден Алекс,
Пожелавам ти да си все така любознателен, позитивен и креативен. Преследвай мечтите си и бъди смел в изборите, които правиш. Нека този рожден ден е най-страхотният, който си имал до сега!



       Не мога да повярвам, че брат ми вече е на 13 години! Изглежда, че времето наистина минава доста бързо, но аз не се притеснявам, защото за мен той винаги ще остане по-малкият ми брат. Като такъв той заслужава страхотен подарък за рождения си ден, но избирането на подаръци винаги е било трудно и отегчително за мен. Затова реших, че мога да съчетая някои от любимите му неща в една торта. Футбол, Oreo и изненада, съчетани в едно, звучеше ми като добър подарък за рожден ден :). 



       Въпреки че според мен украсата на тортата не беше особено сполучлива (поне не колкото се надявах да бъде), изненадата се получи и брат ми беше във възторг. Това за мен беше най-важното, а и тортата беше вкусна, така че външният вид бе оставен на заден план.

      Ако и вие като мен не знаете какво да подарите на близките си за рождения им ден, ето Ви една алтернатива. Дано и при вас проработи така добре!

Торта "Орео"


Продукти: 

За блатовете:

  • 1 1/4 ч.ч. брашно
  • 2/3 ч.ч. какао
  • 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. бапкулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 3/4 ч.ч. масло
  • 1 1/2 ч.ч. захар
  • 1 с.л. ванилова есенция
  • 3 големи яйца
  • 1 1/4 ч.ч. прясно мляко

За глазурата:

  • 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 2 с.л. ванилова есенция
  • 1 1/2 ч.ч. масло
  • 1 1/2 ч.ч. захар
  • 20 бисквити Oreo за украса

Приготовление: 

        В средно голяма купа пресейте брашното, какаото, содата, бакпулвера, солта. Оставете настрана. 

        В по-голяма купа смесете мекото масло, захарта и ванилията до получаване на хомогенна смес. Добавете яйцата едно по едно като разбърквате продължително след всяко едно от тях. 

       След като получите хомогенна смес, добавете 1/3 от сухата смес и бъркайте докато се смесят добре. След това добавете половината прясно мляко. Повторете докато добавите и последната 1/3 от сухата смес. 

        Разделете сместа на две равни части и изсипете половината във форма за торта, покрита с намазана с олио хартия за печене. Сложете в предварително загряна на 180 градуса фурна и печете за около 30 минути. След като извадите готовия блат, оставете го да изстине за 10 минути във формата и след това го отделете на страна, докато изстине напълно. Повторете същата процедура и с втория блат. 

       Докато печете блатовете, пригответе глазурата. В малка тенджера смесете брашното и прясното мляко и сложете на котлона на средна температура. Бъркайте продължително, за да не се получат бучки*, докато сместа се сгъсти. Трябва да заприлича на текстурата на пюре. След това отделете и оставете да се охлади напълно. 

      В средно голяма купа разбийте мекото масло със захарта. Добавете ваниловата есенция и продължете да бъркате. След това добавете изстиналата смес от брашното и млякото и продължете да бъркате докато не получите кремообразна, хомогенна смес. Покрийте купата с домакинско фолио и поставете в хладилника докато дойде време за сглобяването на тортата. 

     В пликче сложете бисквитите Oreo и ги счукайте на дребно. След това сглобете тортата. Сложете първия блат, намажете обилно с глазура, сложете и втория блат и притиснете добре, за да е по-лесно рязането на тортата в последствие. Изсипете остатъка от глазурата и хубаво загладете както отгоре така и отстрани. Вземете бисквитите и покрийте страните на тортата. Бъдете щедри с украсата. 

      Тъй като моята идея беше тортата да прилича на футболна топка се опитах да пресъздам шарката  върху горната част на тортата и с малка част от блата и крем от бисквитите сътворих две мини футболни топки.Това беше моята украса. Вие обаче може да украсите по Ваше лично предпочитание! 

* Бъркането в една посока ще Ви помогне да се отървете от бучките и да получите хомогенна смес.  


Бързам да закуся с вкусната торта, така че Ви пожелавам успех!

2 коментара: