№7
Дойде и сезонът на кайсиите - доста полезен плод, повишаващ имунната система, с високо съдържание на витамин С и особено полезен за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, защото съдържа витамин Е, който подобрява кръвообращението и намалява кръвосъсирването. Трябва да признаем обаче, че кайсиите са също така сполучлива съставка в много сладкиши и биват често използвани както пресни, така и сушени. След като вчера бях изкушена от изключително вкусните кайсии, които баща ми купи от близкия пазар, реших, че няма как да не приготвя нещо с тях. Така сътворих доста нискокалоричен сладкиш с изключително малко съдържание на мазнини, подходящ за летните дни.
Сладкиш с кайсии
Продукти:
- 300 гр. брашно
- 100 гр. кафява захар
- 2 яйца
- 190 гр. кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 2 с.л. олио
- 300 гр узрели кайсии
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 1/2 ч.л. джинджифил
- 50 гр. шоколад за украса
Приготовление:
Загрейте фурната на 180 градуса. Пресейте брашното, содата, бакпулвера, солта и джинджифила. В друга купа разбийте яйцата със захарта. След това прибавете ваниловата есенция, олиото и киселото мляко и разбъркайте отново. Прибавете постепенно яйчената смес към брашното и бъркайте докато получите хомогенна смес. Накрая прибавете ситно нарязаните кайсии и разбъркайте. Изсипете във форма, покрита с хартия за печене и печете за около 30-40 минути. Докато се зачерви. За украсата разтопете шоколада в микровълновата за 30 секунди и украсете с шприц или лъжица.
Надявам се да Ви хареса :)
BRAVO! strahotni recepti :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че Ви харесват!
ОтговорИзтриванеОпитайте ги и на вкус ;)
Ot kude nameri recepta za podoben sladkish? :]
ОтговорИзтриванеИзмислих си я на основата на най-обикновен кекс. Не е нищо сложно просто гледах да съчетая продуктите, така че да се допълват.
ОтговорИзтриване