вторник, 14 януари 2014 г.

Кифлички със сирене

№34


        Няма нищо по-хубаво от вдъхновението. Чакам момента, в който ще мога сама да създавам рецепти, които ще вдъхновяват. За сега обаче нямам нужните практика и опит, за да мога да създавам свои собствени рецепти. Днешната рецепта е вдъхновена от блога на Румяна и е направена с много желание и любов. Надявам се и вие да я харесате!

Кифлички със сирене   


Продукти (за около 16 големи кифлички):

За тестото:
  • 500 гр. брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 с.л. суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 яйце + 1 белтък 
  • 100 мл. олио
За плънката:
  • 100 гр. масло
  • 150 гр. сирене
За намазване:
  • 1 жълтък
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 1 с.л. олио
За поръсване:
  • сусам 
  • ким
Приготовление: 
       Започнете с тестото. В затопленото мляко прибавете маята и захарта. След това добавете яйцата и олиото. Прибавете течната смес към брашното и солта и омесете тесто. Полученото тесто ще е леко лепкаво, но това не трябва да ви притеснява. След като тестото е готово, сложете го в  зарята  на 50 градуса фурна, за да втаса по-бързо. Ще разберете, че е втасало, когато увеличи размера си два пъти. Това ще отнеме около 30 минути. През това време пригответе плънката, сместа за подмазване, плота и тавата, в която ще печете кифличките. Смесете мекото масло с натрошеното сирене и оставете настрана. В чашката, в която сте отделили неизползвания жълтък добавете лъжица олио и две лъжици прясно мляко и разбъркайте. Подмажете с мазнина тавата и я поръсете с брашно. След това подгответе работния си плот като го подмажете с малко олио и го поръсите с брашно, за да не залепва тестото при разточване. Щом тестото е втасало, оформете го на дълго руло и го нарежете на 16 парчета или ако искате кифличките ви да са по-малки на повече парчета. Всяко парче разточете с дължина около 30 см и ширина около 5 см. Направете 3 малки разреза в горната част на разточеното тесто, а в долната част сложете необходимото количество плънка. Завийте на руло като с пръсти разпределите плънката равномерно по дължината на цялото рулце. Сложете готовата кифличка в тавата и продължете процедурата. След като всички кифлички са готови ги подмажете с жълтъка и прясното мляко,а след това ги поръсете със сусам и ким. Пекат се до златисто в предварително загряна на 180 градуса фурна. Поднесете ги с кисело мляко или айран. 

 Надявам се, че са се получили :) 

2 коментара: