събота, 28 декември 2013 г.

Мини торти с ягоди и маскарпоне

№33


       Какво е рожден ден без торта? А защо не и две? Много е трудно да измислиш оригинален подарък за любимия човек, когато вече си му подарил всичко възможно. Още по-трудно става когато в един месец е именния му ден, Коледа и рождения му ден!!! Е, тогава идват на помощ кулинарните умения :). Та кой не би се зарадвал на торта, направена лично, единствено и само за него? Моето гадже го заслужава повече от всеки друг, така че се залових с направата на две мини торти, които макар и да не съм опитала все още предполагам, че са много вкусни. 

Мини торти с ягоди и маскарпоне 

*Адаптирани от рецептата на Ирина за Шоколадова торта с ягоди и маскарпоне


Продукти:

За блатовете: 
  • 5 яйца
  • 150 гр. захар
  • 1 с.л. ванилова есенция
  • 150 гр. брашно
  • 4 с.л. какао
  • щипка сол
  • прясно мляко и есенция от ром (за сиропиране на блатовете)
За крема:
  • 500 гр. маскарпоне
  • 200 мл течна сметана
  • 9 с.л. кондензирано мляко
  • 3 с.л. пудра захар
  • кората на един портокал 
За украсата: 
  • 250 гр. ягоди
  • 40 гр. бял шоколад
  • 40 гр. млечен шоколад
  • 40 гр. лешници
  • мед
Приготовление: 
        Започнете с блатовете. В подходящ съд сложете яйцата, захарта и ваниловата есенция и с миксер разбийте на висока степен до получаване на пухкав крем. Важно е яйцата да са много добре разбити, защото цялата въздушност на блатовете идва от тях, тъй като рецептата не съдържа бакпулвер или друг набухвател. След като яйцата са добре разбити прибавете пресятото брашно, както и какаото и солта, които също се пресяват за постигане на въздушност на пандишпановите блатове. Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула, за да запазите  постигнатата въздушност. След това, в подходяща форма с не много голям диаметър, изсипете сместа като преди това постелете хартия за печене и подмажете хубаво основата и стените с мазнина. Печете за 20-30 минути на 180 градуса. Времето зависи от широчината на формата, която използвате- колкото по-широка, толкова по-малко време ще отнеме да се изпекат блатовете. След като извадите изпечените блатове оставете настрана формата за 10 минути. След това извадете блата и го оставете да изстива върху скара за поне 4 часа.

      Следва приготвянето на крема. В купа изсипете маскапронето, добавете течната сметана и бъркайте докато получите хомогенна смес. След това добавете кондензираното мляко и пудрата захар и отново разбъркайте. Накрая настържете портокаловата кора за аромат и свежест и отново разбъркайте. Пробвайте крема и ако мислите, че не е достатъчно сладък добавете още пудра захар. Вашият крем е готов!

Сглобяване:

     Тъй като аз исках моите мини торти да са във формата на сърце си изрязах шаблон, с желаната големина и изрязах сърца от изстиналия блат. След което всяко сърце разделих на две, защото иначе блатовете щяха да са твърде дебели. Ако вашата форма е била по-малка от моята ще можете да разрежете блатовете и на три. След като блатовете са готови си пригответе крема, нарязаните ягоди, купа с прясното мляко и есенцията от ром,  и в друга купа смес от начуканите лешници  и двата вида настърган шоколад. Процедурата е следната: първо потапяте блата в млякото, след това го намазвате с малко от крема, нареждате ягоди и отгоре слагате следващия сиропиран блат и така следвате процедурата докато не дойде и последния блат, който само намазвате с крема без да слагате ягоди. След това с нож или шпатула хубаво покривате стените на тортата с крема. Следва страничната украса от сместа от лешници и шоколад. Обилно облепете тортата от всички страни. След това украсете по ваше желание горната част на тортата като, за да запазите свежестта на ягодите, ги намажете с мед. Следвайте същата процедура и за втората тортичка.



Какво да правим с остатъците???

     Разбира се, че няма да изхвърляте остатъците от блата, крема, ягодите и лешнико-шоколадовата смес. Аз измислих симпатични десерти в чашка, които са също толкова вкусни. Просто нарежете на дребно блатовете, натопете ги в млякото и покрийте дъното на подходяща чаша. След това сложете една лъжица от крема, добавете ситно нарязани ягоди и повторете, докато не стигнете до върха на чашата. След това поръсете с шоколада и лешниците и сложете няколко ягодки за украса и така докато не ви свършат продуктите!


Симпатично нали?


Е, не знам за вас, но аз имам да празнувам рожден ден! 


Честит 17-ти рожден ден, Дани <33
Обичам те! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар