вторник, 6 август 2013 г.

Чийзкейк с домашно сладко

№19



       Дълго време не бях споделяла нови рецепти в блога и главната причина беше, че пътувах из страната и нямаше къде и как да готвя. След като се върнах обаче се появи друг проблем- не знаех какво да приготвя и да споделя с Вас. Не исках да е просто следващата рецепта, а исках да е нещо ново, свежо, интересно и разбира се вкусно. Реших да направя Cheesecake - нещо, което не бях приготвяла до сега, но пък много харесвам. Като за първи път нямах никакви затруднения със следването на рецептата и даже си позволих да добавя някои допълнения от мен. Надявам се и Вие да се забавлявате докато творите в кухнята. 

Чийзкейк с домашно сладко 


Продукти:

За бисквитения блат:

  • 300 гр. бисквити Digestive
  • 2 с.л. мед
  • 80 гр. разтопено масло
  • 1 ч.л. канела
За плънката:

  • 400 гр. крема сирене (аз използвах Philadelphia Original) 
  • 300 гр. сирене Рикота
  • 200 гр. захар
  • 40 гр. кисело мляко
  • 150 гр. течна сметана
  • кората на един лимон
  • 1 с.л. ванилова есенция
  • 4 яйца
  • 1/2 с.л. брашно
За украсата:

  • 50 гр. бял шоколад
  • 1 бурканче домашно сладко по избор

Приготовление: 

       Започнете с блата. Разтопете маслото и в голяма купа натрошете хубаво всички бисквити. Прибавете към бисквитите канелата, меда и разтопеното масло. Разбъркайте хубаво с ръце. Консистенцията трябва да прилича на мокър пясък. След като сте разбъркали хубаво, започнете оформянето на основата на Cheesecake-а. Във формата, в която ще печете кейка, покрийте първо стените, а след това и дъното с бисквитения блат. След това оставете формата в хладилника за поне 30 минути, за да стегне. През това време започнете приготвянето на плънката. В голяма купа прецедете сиренето Рикота (за да не се получават бучки), добавете крема сиренето, захарта, ваниловата есенция, кората от лимона и киселото мляко и разбъркайте внимателно с дървена лъжица. След това започнете добавянето на яйцата- едно по едно като разбърквате след всяко. Накрая изсипете течната сметана и добавете брашното. Разбъркайте отново. Изсипете сместа върху охладения бисквитен блат и сложете кейка да се пече в предварително загряна на 160 градуса фурна. Печете 60 минути като открехнете вратата на фурната през последните 5 минути. След като извадите Cheesecake-а, го оставете да се охлади на стайна температура за 3-4 часа и след това в хладилника за още толкова. Хубаво е да го приготвите на предния ден. Накрая украсете кейка с 1 бурканче сладко и с разтопен бял шоколад. 

Надявам се да Ви хареса!   

2 коментара:

  1. Защо трябва да открехнем вратата на фурната в последните пет минути?

    ОтговорИзтриване
  2. За да може парата да излезе. И аз чувам тази техника за първи път, но тъй като и чийзкейк приготвям за първи път реших да спазя указанията, дадени в оригиналната рецепта. Ако прецените, че е излишно, може и да не отваряте вратата на фурната, но аз лично го направих. Споделете как се е получило :)

    ОтговорИзтриване