четвъртък, 8 август 2013 г.

Еклери с яйчен крем

№ 20


         Дойде време и за трудоемката и всяваща респект френска кухня. Френските десерти са винаги изящни и изпипани до последния детайл и това разбира се не се постига лесно. Преди ме беше страх дори да се захвана да направя някой френски десерт, но сега не се страхувам от провали в кухнята и реших да приготвя еклери или по-точно казано профитероли. И двете наименования са на типични френски десерти от парено тесто с  различни видове пълнежи, а разликата е в тяхната форма. Еклерите са продълговати, а профитеролите са топчести - направете го по Ваш вкус. 

Еклери с яйчен крем 


Продукти: 

За тестото:


  • 100 гр. масло 
  • 100 гр. брашно
  • 100 мл прясно мляко 
  • 100 мл вода
  • 4 яйца
За пълнежа:

  • 500 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ванилова есенция
  • 1 с.л. ром или коняк
  • 2 супени лъжици брашно

За украсата:

  • 30 гр бял шоколад
  • 30 гр млечен шоколад

Приготовление: 

       Започнете с приготвянето на тестото. В тенджерка на котлона изсипете прясното мляко и водата и изчакайте докато заврят. Когато заврят, прибавете маслото. Когато маслото се разтопи, прибавете брашното и бъркайте енергично. Би трябвало в тенджерката да се оформи топка тесто. Оставете го да се запече за няколко минути като не спирате да бъркате. След това отстранете от котлона, изсипете тестото в купа и оставете да се поохлади. След като тестото е поизстинало започнете добавянето на яйцата, които трябва да са на стайна температура. Добавяйте ги едно по едно като разбърквате след всяко. Крайният резултат трябва да е гладка еднородна смес. Следва изпичането на еклерите- с пош, шприц с голям накрайник или просто лъжица оформете вашите еклери в тавичка, покрита с хартия за печене. Печете еклерите на 210 градуса за 15-20 минути (зависи от избраната от Вас големина). Важно е да не отваряте вратата на фурната докато се пекат еклерите, за да могат да се надигнат и да станат кухи отвътре. Докато еклерите се пекат, пригответе крема. Изсипете 400 мл от млякото в тенджерка и го оставете да кипне. През това време в купичка смесете жълтъците, останалото мляко, брашното, рома, захарта и ваниловата есенция. Като млякото на котлона заври, прибавете яйчената смес и бъркайте докато се сгъсти. Може да отнеме повече време отколкото очаквате, но не се отказвайте, а продължете да бъркате. След като крема се сгъсти го изсипете в подходящ съд и го оставете да се охлади. Когато всички еклери са изпечени и изстинали и кремът също се е охладил, може да преминете към пълненето на еклерите. С шприц с остър накрайник направете дупка в долната част на всеки еклер и напълнете с яйчения крем. Повторете процедурата за всеки еклер. Накрая подредете еклерите и ги поръсете с двата вида шоколад. Оставете да стегне шоколада и Вашите еклери са готови за консумация! 


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар