четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Шоколадова палачинкова торта

№27



       След прекрасния отзвук от лесните и традиционни палачинки реших, че задължително трябва да ги включа и в друга рецепта. Както знаете тортите са моята слабост и макар и палачинковата торта да не се приготвя като всяка друга торта, крайният резултат е все същият- възхищение и неописуемо желание да се насладиш на поне едно парче. Ето и рецептата, която е адаптирана от блога на Йоли :) 

Шоколадова палачинкова торта

Продукти:

За палачинките:

  • 3 яйца
  • 1 с.л. захар
  • щипка сол
  • 1 с.л. ванилова есенция
  • 1 ч.ч. вода
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 2 ч.ч. брашно
  • масло за подмазване

За крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. ванилова есенция
  • 6 с.л. захар
  • 4 с.л. брашно
  • 2 с.л. какао
  • 80 гр. натурален шоколад
  • 125 гр. меко масло
  • 40 гр. пудра захар 


За украсата:
  • 100 гр. орехи
  • 1 банан

* Тортата, която се получава от това количество палачинки и крем не е много голяма, затова може да удвоите продуктите за по-голяма торта.

Приготовление: 

        Започнете с приготвянето на палачинките. Разбийте яйцата заедно със захарта, солта и ваниловата есенция. Добавете водата и отново разбъркайте добре. След това започнете прибавянето на предварително пресятото брашно и на прясното мляко като ги редувате и разбърквате енергично, за да избегнете появата на бучки. Получената смес трябва да е с консистенцията на боза. След като сместа е готова, може да започнете пърженето на палачинките.Загрейте добре тигана за палачинки, след което подмажете с малко масло, изсипете един черпак от сместа и бързо я разпределете равномерно по целия тиган.След като краищата на палачинката започнат да се отделят сами от тигана, обърнете палачинката от другата страна и оставете за още 2 минути и след което отстранете готовата палачинка в тенджера с похлупак. Преминете към приготвянето на крема. Смесете захарта с брашното, какаото и ванилията. Добавете жълтъците и разредете с малко мляко, за да се получи гладка каша. След това добавете останалото мляко, изсипете в подходяща тенджера и сварете на гъст крем. След като отстраните крема добавете шоколада, разбъркайте и оставете да се охлади. Разбийте маслото с пудрата захар и го добавете към крема. Разбийте всичко отново. Следва сглобяването на тортата. Наредете палачинките една върху друга като помежду им мажете тънък пласт от крема. След това оставете тортата в хладилника за поне 5 часа, за да стегне. След това намажете тортата и отгоре и отстрани с крем. Украсете със смлени орехи и резенчета банан и сервирайте. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар