понеделник, 2 декември 2013 г.

Тиквеник

№31 


       Отново тиквата е основна съставка в рецептата, която ще споделя с вас, но това е разбираемо, тъй като е сезонът на тиквата! Много съм развълнувана, защото честно да си призная за първи път приготвям тиквеник или така наречената баница с тиква. Традиционният български десерт е често приготвян по коледните празници и всички много го обичаме. Ето и моята рецепта за вкусен тиквеник. 

Тиквеник 

Продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 500 гр тиква
  • 200 гр захар 
  • 3 ч.л. канела
  • 100 гр орехи
  • 50 гр масло
  •  60 мл олио

Приготовления: 

       Нарендете тиквата и в съд с незалепващо покритие я задушете с петдесетте грама масло докато омекне. Отстранете от котлона и оставете да се поохлади. След това добавете захарта, канелата и нарязаните на дребно орехи и разбъркайте. Пробвайте плънката и ако някоя от съставките не ви достига добавете още на вкус. Подмажете подходяща тава с малко олио, набрашнете я и я оставете настрана. Следва навиването на корите. Всяка кора се подмазва с олио и се поръсва обилно с плънката (около 3 супени лъжици за кора). След това се навива на руло. Първото руло навийте на охлювче, а всяко следващо навийте около него, за да получите вита баница. След като плънката свърши и баницата е готова, поръсете я с малко хладка вода и с остатъка от олиото. В предварително зарята на 180 градуса фурна печете тиквеника за около 30-35 минути или докато сами прецените, че е готов. След като го извадите го поръсете с малко вода и го покрийте с кърпа. При сервиране може да поръсите с пудра захар :) 


Надявам се да ви хареса :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар