събота, 14 юни 2014 г.

Соленки

№ 58


       Тези соленки са толкова лесни за приготвяне и толкова вкусни, че съм сигурна, че ще станат една от често приготвяните от вас рецепти. Другото удобство на тази рецепта е, че продуктите, които се изискват могат да се намерят във всеки дом.  Така, че ако е  пет часа следобед и вече сте в домашни дрехи и не ви се ходи до магазина, но пък ви се похапва нещо домашно приготвено, това е вашата рецепта. 

Соленки


Продукти:
  • 1/2 кофичка кисело мляко (200гр.)
  • 1 равна ч.л. сода бикарбонат 
  • 1/2 ч.ч. олио 
  • 1 ч.л. сол
  • брашно колкото поеме за омесването на меко, но не лепкаво тесто
За плънката:
  • 150 гр сирене
  • 100 гр кашкавал
  • 1 яйце 
За подмазване: 
  • 1 или 2 жълтъка 

Приготовления:
      Прибавете содата към киселото мляко и разбъркайте. След това добавете олиото и солта и отново разбъркайте. Следва постепенното добавяне на пресятото брашно докато не получите меко, но не много лепкаво тесто. На този етап поръсете плота си с малко брашно и омесете тестото за минута- две. След това го разделете на две равни топки. Разточете всяка топка на тънък кръгъл лист и разрежете на  12 триъгълни парчета (така както бихте разрязали торта). Пригответе си плънката като натрошите сиренето, настържете кашкавала и добавите 1 яйце, а след това разбъркайте добре. В по-дебелия край на всяко триъгълно парче поставете по една чаена лъжичка от плънката и завийте на руло. Поставете готовите рулца в тава, покрита с хартия за печене и ги подмажете с жълтък. Печете в предварително загряна на 180 градуса фурна до зачервяване. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар