вторник, 28 октомври 2014 г.

Шоколадова торта с тиква и крема сирене

№ 83


       Шоколадови блатове с привкус на тиква, лек крем с крема сирене и бурбонска ванилова захар и глазура с черен шоколад ...мммммм.... много е вкусно! Обещавам Ви! Ако още не сте решили какво лакомство да си приготвите за предстоящия празник- Хелоуин, то поглезете се с тази торта и няма да съжалявате. 

Шоколадова торта с тиква и крема сирене 


Продукти: 
(рецептата е адаптирана от Бон Апети

За блата:
  • 300 гр. брашно
  • 3 с.л. какао
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. джинджифил
  • 1/2 ч.л. индийско орехче
  • 250 гр. кафява захар
  • 150 мл олио 
  • 3 яйца
  • 500 гр. пюре от тиква 
  • 80 гр. заквасена сметана
  • 80 гр. черен шоколад 

За крема:
  • 500 гр. крема сирене
  • 50 гр. масло 
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 1 ч.ч. захар

За глазурата:
  • 150 гр. черен шоколад
  • 60 мл течна животинска сметана

Приготовление:
         Започнете с приготвянето на тиквеното пюре като сварите предварително обелена и изчистена тиква и след това я изцедите от водата и я пасирате с помощта на пасатор. След това се захванете с блата. Първо смесете всички сухи съставки - брашното, какаото, бакпулвера, содата, солта, бурбонската ванилова захар, канелата, джинджифила и индийското орехче. Разбъркайте добре и в отделна купа смесете олиото и захарта. Постепенно добавете яйцата едно по едно като разбърквате след всяко. Оставете на страна и в друга купа разбийте тиквата със заквасената сметана. Следващата стъпка е да добавите олиото, захарта и яйцата към сухите съставки и да разбъркате докато получите хомогенна смес. След това добавете тиквената смес и нарязания на дребно шоколад и отново разбъркайте. Подгответе си две тавички, покрити с хартия за печене и разпределете сместа по равно. Печете на 170 градуса за 30-40 минути или докато клечка, забита в центъра на блата излиза суха. Докато блатовете се пекат, пригответе крема като разбиете крема сиренето и маслото, които задължително трябва да са на стайна температура, за да могат да се комбинират добре. Добавете бурбонската ванилова захар и захарта и разбъркайте отново докато получите пухкав крем. След като изпечете и охладите блатовете започнете сглобяването на тортата. Ако смятате, че блатовете са много дебели първо ги разрежете на две, ако ли не първо сложете единия блат, стегнете с ринг, така че кремът да не се разтече, изсипете половината крем, сложете втория блат, притиснете и изсипете другата част от крема и изравнете. Сложете в хладилника за поне два часа. След като се охлади пригответе глазурата като залеете начупен на парченца черен шоколад с загрята течна сметана. Разбъркайте докато получите хомогенна смес и залейте охладената торта, като преди това махнете ринга. Подравнете и оставете глазурата да се стече по краищата и отново поставете в хладилника, за да стегне. Остава само да окрасите тортата по Ваш личен вкус- с ядки, захарни пръчици, настърган шоколад.... както искате! 




3 коментара:

  1. Обичам теее! <3 <3 Продължавай все така да ни радваш и да си все така добра! Очаквам скоро да виждам тези рецепти, както и много други, не само в блога, но и в меню! :P :* <3

    ОтговорИзтриване