понеделник, 8 юни 2015 г.

Пирожки със сирене

№ 154 


        Въпреки че вече не мога да консумирам млечни продукти, не спирам да ги приготвям. Любовта ми към тестените изделия не се е изпарила и щом не мога да ги похапвам, то поне мога да ги приготвям за близки и познати. Опитайте тази рецепта за печени на фурна пирожки. Получават се прекрасни! 

Пирожки със сирене


Продукти:
(рецептата е адаптирана от блога на Ева Тонева

Тесто:
  • 500 гр брашно
  • 2 яйца
  • 60 гр масло
  • 75 мл прясно мляко
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 100 мл вода
  • 7 гр суха мая 
За плънката: 
  • 200 гр сирене 
  • 1 белтък 
За подмазване:
  • 1 жълтък 
  • 3 с.л. прясно мляко 



Приготовление: 
       Започнете от тестото. Затоплете водата и прясното мляко (по отделно) за 1 минута в микровълновата. Разтворете маята в прясното мляко, като към тях добавите 1 с.л. захар и разбъркате. Оставете маята да шупне, а през това време разтопете маслото и разбийте яйцата заедно с топлата вода, останалата захар, солта и разтопеното масло. Накрая прибавете шупналата мая към яйчената смес и отново разбъркайте. В голяма купа изсипете брашното, направете кладенче и прибавете течната смес. Постепенно забъркайте тесто, а след това прехвърлете върху набрашнен плот и доомесете тестото. Когато е готово, ударете го 50 пъти в плота и го прехвърлете в купа, покрийте с фолио и приберете във фурната, предварително загряна на 50 - 60 градуса, за да втаса по-бързо. Втасването ще отнеме около 30 минути, а през това време пригответе плънката, като отделите белтъка от жълтъка на едно яйце и към белтъка добавите сиренето. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Останалия жълтък използвайте за подмазване, като го разбиете заедно с малко прясно мляко. Докато чакате тестото да втаса си пригответе и две тави, покрити с хартия за печене. След като тестото втаса го премесете повторно на намазан с олио плот. След това разточете тестото (3-4 мм) и изрежете кръгчета с помощта на чаша с широко гърло. Във всяко кръгче сложете по една чаена лъжичка от плънката и хубаво защипете тестото, за да не се отвори при печенето. 


       Прехвърлете готовите пирожки в приготвената тава, покрита с хартия за печене, и отново се уверете, че хубаво сте защипали краищата. След това подмажете с жълтък и печете в предварително загряна на 220 градуса фурна за десетина минути или до зачервяване. 


       Може и да изпържите пирожките, както е оригиналната рецепта, но аз се опасявах, че ще станат прекалено мазни, а печени се получиха чудесно. 


Сервирайте с чаша кисело мляко, докато са още топли! 
Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар