четвъртък, 4 декември 2014 г.

Мраморен кекс

№ 89


       Класиката си е класика. Предполагам, че всички обичате най-обикновен пухкав мраморен кекс. Признайте си, че не можете да му устоите, особено с чаша кисело мляко или пък топло мляко с какао.... ммм коледната приказка е пълна! Нямате оправдание да не опитате тази рецепта, защото е много лесна и бърза. Захващайте се!

Мраморен кекс 


Продукти: 
(кликнете тук , за да видите оригиналната рецепта )
  • 140 гр. шоколад (млечен или черен) 
  • 1 ч.л. разтворимо кафе
  • 300 гр. брашно
  • 2 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. сол
  • 170 гр. меко масло
  • 250 гр. захар
  • 3 яйца (на стайна температура)
  • 1 1/2 ч.л. ванилова есенция
  • 80 гр. кисело мляко (на стайна температура) 
  • 120 мл. прясно мляко (на стайна температура)




Приготовление: 
       Пригответе си всички продукти, защото трябва да са на стайна температура и започнете с разтопяването на шоколада. В тенджера сипете вода, сложете на котлона, а отгоре сложете огнеопорна купа, която не трябва да докосва водата. Начупете шоколада, прибавете кафето и бъркайте до пълното разтапяне. Тоест разтапяте шоколада заедно с кафето на водна баня. След като шоколада се разтопи, отстранете от котлона, за да изстине. 
       С помощта на миксер разбийте маслото, докато получите пухкав крем. Започнете добавянето на захарта, като не спирате да разбивате. Това трябва да продължи около 4-5 минути. След това прибавете яйцата едно по едно, като разбивате с миксера след всяко. Добавете ваниловата есенция и киселото мляко със содата и разбийте отново. В отделна купа смесете сухите съставки - брашното, бакпулвера и солта, и разбъркайте. Сухите съставки се добавят към течните, като се редуват с прясното мляко. Разбийте добре, но не прекалявайте, за да не загубите въздушността на тестото. Готовата смес се разделя на две части. Към едната се добавя разтопеният шоколад и се разбърква до получаването на хомогенна смес. В подходящ съд, покрит с хартия за печене или подмазан с масло, се изсипват двете смеси, като се редуват съответно бяла, кафява,бяла, кафява и така до изчерпване на количеството. Накрая с помощта на лъжица направете въртеливи движения,за да смесите двете части, а може и да оставите просто така. Кексът се пече между 30 и 40 минути на 180 градуса. Преди да сервирате поръсете с малко пудра захар за празнично настроение :). 


Няма коментари:

Публикуване на коментар