понеделник, 13 април 2015 г.

Ръжени хлебчета

№ 136 


       Днес ви предлагам много, много вкусни хлебчета от ръжено брашно и брашно от лимец. С веган маята са подходящи и за вегани, тъй като нямат яйца, масло или мляко. Мисля, че много ще ви харесат! Опитайте ги и няма да съжалявате!

Ръжени хлебчета 


Продукти:
(рецептата е адаптирана от Cook With a Smile )
  • 250 мл вода
  • 1 пакетче веган мая 
  • 250 гр. ръжено брашно 
  • 150 гр. брашно от лимец 
  • 1 с.л. соево брашно 
  • 3 с.л. Шарлан 
  • 1 1/2 ч.л. сол 
  • 1 ч.л. нерефинирана захар
  • оризово/ соево мляко за подмазване 
  • слънчогледови семки и овесени ядки за поръсване 

Приготовление: 
       Започнете с разтварянето на маята в затоплената вода, като прибавите захарта, солта и 4 с.л. от предварително пресятите брашна. Оставете 10-15 минути, за да се активира. След това прибавете Шарлана и постепено добавяйте от брашното, като разбърквате периодично. Доомесете тестото на набрашнен плот и когато вече е готово, го ударете 100 пъти в плота, за да вкарате въздух и да станат хлебчетата мекички и въздушни. Намаслете и набрашнете дълбока купа, поставете тестото в нея, покрийте с фолио и поставете във фурната, предварително загряна на 50 градуса. Оставете тестото да втаса за 45-60 минути, или докато удвои обема си. След като тестото втаса, го премесете отново и оформете питки. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене, направете малки разрези с нож, подмажете ги с млякото и поръсете със семки и овесени ядки. Печете на 180 градуса до зачервяване и им се насладете! Най-вкусни са, докато още са топли.


Да ви е вкусно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар