четвъртък, 9 април 2015 г.

Пълнозърнест веган козунак с кокосово мляко, сушена папая и сушен ананас

№ 135



       Великден почти дойде! Ние вече сме готови с нашите козунаци - един пълнозърнест и един класически- всеки сам решава. Надявам се предложението за веган козунак без яйца да ви хареса и да се престрашите да го пробвате, защото вкуса наистина е прекрасен. Не е като на класическия козунак, но пак е превъзходен! Весели празници! 

Пълнозърнест веган козунак с кокосово мляко, сушена папая и сушен ананас 


Продукти:
(рецептата е адаптирана от Good Natured Food)
  • 400 гр. пълнозърнесто брашно от лимец + 100 гр. за доомесване
  • 200 гр. бяло брашно 
  • 400 мл кокосово мляко 
  • 1 пакетче веган мая 
  • 6 с.л. олио Шарлан 
  • 100 гр. кафява захар + още малко за поръсване
  • 100 гр. нерефинирана захар 
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • кората на 1 портокал 
  • 200 гр. сушена папая 
  • 200 гр. сушен ананас 
  • шепа филирани бадеми 

Приготовление:
       Препоръчвам ви първо да си приготвите всички продукти.


       След това затоплете кокосовото мляко на водна баня, за да стане хомогенна смес и да се оттървете от образувалия се слой на повърхността на консервата. След това направете закваската, състояща се от 100 мл от леко затопленото кокосово мляко, маята, 2 с.л. от захарта, 2 с.л. от бялото брашно и 2 с.л. от пълнозърнестото брашно. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес и оставете за 30 минути, докато маята се активира. След това прибавете останалото кокосово мляко (като запазите малко за подмазване), 4 с.л. шарлан, ваниловата есенция и кората от портокал и разбъркайте. След това постепенно прибавете захарта и пресятото брашно, като ги редувате. След като добавите всичко, поръсете плота с брашно и прехвърлете тестото върху плота, за да го доомесите. Периодично добавяйте от брашното и си намаслявайте ръцете с останалото олио, за да не ви залепва тесто по пръстите. Месете докато получите меко, не много лепкаво тесто. След това го ударете 100 пъти в плота, за да вкарате въздух в тестото. Намаслете и набрашнете голяма купа, поставете тестото в нея, покрийте с прозрачно фолио и поставете във фурната, предварително загряна на 50 градуса. Оставете да втасва за час- час и половина. След това извадете тестото и го премесете без да добавяте още брашно. Просто намаслете ръцете си, за да не залепва тесто по тях. От полученото тесто аз направих 2 козунака с големината на снимката. Ако предпочитате направете един, ако ли не разделете тестото на две и после всяка половина на още 3 части. От всяка част образувайте фитил и разточете по широчина. Поръсете с папая и ананас и навийте на фитил отново. След като всички фитили са напълнени със сушените плодове, сплетете ги на плитка. Поставете ги в подходящи тавички, покрити с хартия за печене и върнете във фурната за още 30 минути на 50 градуса.  След като козунаците са втасали повторно ги извадете, подмажете ги с кокосовото мляко, което запазихте, поръсете със кафява захар и филирани бадеми и върнете във фурната вече загряна на 180 градуса.


     Печете до готовност. При мен отне около 30 минути. След като ги извадите, оставете да изстинат и след това са готови за консумация!


А ето и снимка на яйцата ни тази година:

Весело изкарване на празниците!

Няма коментари:

Публикуване на коментар