неделя, 10 май 2015 г.

Салата от нахут и бейби спанак с таханов дресинг

№ 146


      Наскоро опитах салата с нахут в едно заведение и много ми допадна. Реших, че лесно мога да си направя подобна вкъщи и днес експериментирах. Резултатът много ми допадна! Получава се доста засищаща и богата на вкусове салата. Опитайте я! 

Салата от нахут и бейби спанак с таханов дресинг 


Продукти:

За салатата:
  • 2 шепи бейби спанак 
  • 1 шепа магданоз 
  • 1 домат 
  • 2 ч.ч. нахут 
За дресинга:
  • зехтин 
  • сусамов тахан 
  • сок от лимон 
  • хималайска сол 
  • черен пипер

Приготовление: 
       Вечерта преди да приготвите салатата, накиснете 2 ч.ч. нахут във вода и го оставете да се кисне цяла нощ. Изхвърлете водата, в която е киснал, изплакнете, налейте нова вода и варете за около час. След това отцедете, измийте със студена вода и с ръце претрийте сварения нахут, за да се отървете от люспите му. Може да използвате и нахут от буркан/консерва, но според мен вкусовите му качества се губят, когато е консервиран. Преминете към сглобяването на салатата. Пожелание нарежете магданоза и бейби спанака (аз ги сложих цели) и ги поставете в купата, в която ще сервирате салатата. Прибавете нахута и нарязания домат. Последната стъпка е да направите дресинга. В буркан на око смесете зехтин, лимонов сок, сусамов тахан, сол и черен пипер. Затворете буркана и хубаво разбийте. Пробвайте на вкус и ако нещо ви липсва, просто добавете. Опитайте се да балансирате вкусовете. Накрая излейте дресинга върху салатата и сте готови! 


Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар