неделя, 2 август 2015 г.

Лазаня с морски дарове и спанак

№ 160


       Лято е! Възползвайте се от всички сезонни храни, особено от морските дарове. Може да ги похапвате като предястие, в салати, основни, а и комбинирани с паста. Днешното ми предложение е за лека лазаня с морски дарове и спанак. Надявам се да ви хареса. 

Лазаня с морски дарове и спанак 


Продукти:
За плънката:
  • 50 гр масло
  • 2 големи почистени калмара
  • 400 гр. почистени скариди 
  • 1 к.ч. бяло вино
  • 2 скилидки чесън 
  • 6-7 обезкостени зелени маслини 
  • 150 мл сметана за готвене
  • 2 жълтъка
  • сол
  • черен пипер
  • босилек

За соса "Бешамел":
  • 200 гр брашно 
  • 200 мл олио 
  • 500 мл прясно мляко 
  • сол 
  • индийско орехче  
  • 20 гр пармезан 

Допълнително:
  • 1 пакет кори за лазаня
  • 100 гр пармезан 
  • 200 гр замразен спанак

Приготовление:
       Започнете с приготвянето на плънката. Затоплете тигана, прибавете маслото и запържете нарязаните на шайби калмари. Пържете докато променят цвета си. След това добавете скаридите, запържете за около минута и прибавете бялото вино. Оставете 2-3 минути, за да се изпари виното. След това отцедете морските дарове от отделилата се течност и към тях прибавете ситно нарязания чесън и нарязаните на шайби зелени маслини. След минута добавете разбитите сметана и жълтъци. Подправете със сол, черен пипер и босилек на вкус. Намалете котлона и оставете за минута, като бъркате непрестанно, а след това отделете от котлона и оставете настрана. 

       Следва приготвянето на соса "Бешамел". В тенджера с незалепващо покритие изсипете брашното и олиото и бъркайте енергично. Когато брашното започне да се запържва добавете прясното мляко, като не преставате да бъркате. Отстранете, когато сместа се сгъсти. Овкусете със сол и няколко щипки индийско орехче и накрая прибавете настърган пармезан. 

       Пригответе си дълбок съд с гореща вода, в която ще топите корите за лазанията, както и подходяща тава, в която ще печете лазанята. Покрийте дъното на тавата със сос "Бешамел", а отгоре наредете от корите за лазаня, като преди това ги потопите в гореща вода, за да омекнат. Върху корите изсипете част от плънката, малко спанак и отново малко от соса "Бешамел".


       Повторете същото, докато не ви свърши плънката. Лазанята трябва да завършва не с кори, а с плънка и сос "Бешамел". За завършек поръсете обилно с настърган пармезан. Печете на 180 градуса за около 30- 35 минути. 


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар