понеделник, 21 септември 2015 г.

Френска селска торта със сладко от боровинки

№ 170


       Не знам за вас, но аз винаги обвързвам тортите със специален повод. Има нещо празнично и специално в това да приготвиш торта за някого и тази торта не е изключение. Приготвих я за приятеля си, който замина да учи в Англия, защото това е една от любимите му торти. Получи се много сполучлива и лека торта, която горещо ви препоръчвам. 

Френска селска торта със сладко от боровинки 


Продукти:
(рецептата е адаптирана от Вкуснотека )

За блатовете:
  • 1 яйце
  • 150 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 с.л. течен мед
  • 2 ч.л. сода
  • 50 г разтопено масло
  • 400 г брашно
За крема:
  • 700 гр. цедено кисело мляко 
  • 1/2 ч.ч. захар
  • кората от един лимон
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 100 мл сладкарска сметана
  • 1 ампула ванилова есенция
За украса:
  • сладко от боровинки
  • 150 г орехи
  • шепа пресни боровинки

Приготовление:

       Започнете с приготвянето на блатовете. Разтопете маслото на слаб огън и го оставете настрана. Разбийте добре яйцето със захарта и към тях добавете прясното мляко, меда, содата и маслото. Прехвърлете сместа в тенджера и поставете на слаб огън. Варете 20- 25 минути, като непрекъснато бъркате смета до получаването на леко карамелен цвят. Отстранете от котлона и постепенно добавете брашното, като разбърквате с дървена лъжица до пълното му инкорпориране. След това прехвърлете тестото върху набрашнен плот и го доомесете. Разделете тестото на 8 топки. Отделете 3 от топките, а останалите претеглете. Трябва да са около 120 грама, ако са по-малко просто добавете от трите отделени топки. Петте топки се използват за петте блата на тортата, а останалите лично аз изпекох на сладки и се получиха много добре. Разточете всяка топка на кръг с диаметър 28 сантиметра. Готовите блатове печете един по един в предварително загряна на 170 градуса фурна, като ги поставите върху дъното на тава, покрита с хартия за печене. Печете само за 3-4 минути, докато блатовете станат златисти. Може да ви се струва, че блатовете са прекалено меки, но след като изстинат ще стегнат. Повторете процедурата с всички блатове, а след това ги оставете хубаво да изстинат. През това време запечете за пет минути орехите, за да стане тортата още по-ароматна. Докато блатовете изстинат си пригответе крема. Смесете цеденото кисело мляко със захарта и ваниловата есенция. Към тях прибавете кората и сока от лимон. Накрая внимателно, без много разбъркване прибавете предварително разбитата сметана. След като блатовете са изстинали, с помощта на ринг ги изрежете в правилна форма с диаметър 28 см. Запазете изрезките и ги блендирайте заедно с орехите. Започнете сглобяването на тората, като сложите един блат и го прихванете с ринг. След това изсипете 4-5 супени лъжици от крема и разпределете равномерно, поръсете с блендираните (или счукани) орехи, изсипете 4-5 чаени лъжици сладко от боровинки и повторете същата процедура с останалите блатове, докато не стигнете до последния. Покрийте последния блат с крема, като си запазите част от него за покриване на стените на тортата. Покрийте ринга с фолио и приберете поне за 3-4 часа в хладилника. Аз оставих тортата да престои цяла нощ. Последната стъпка е да махнете внимателно ринга, като си помогнете с нож. Покрийте страните на тортата с останалия крем и обилно поръсете с счуканите бисквити и орехи. Накрая украсете с пресни боровинки и вашата торта е готова! 


Добър апетит!


1 коментар: