неделя, 19 юни 2016 г.

Гугелхупф

№ 176



       Гугелхупф е класически австрийски десерт, подобен на нашия козунак. Подходящ е за закуска или пък поднесен със следобедния чай или кафе. Насладете се на рецептата и споделете, ако ви е харесал!

Гугелхупф


Продукти:
  • 250 мл прясно мляко
  • 40 гр прясна мая
  • 100 гр захар
  • 550 гр брашно 
  • 1 ч.л. сол
  • 190 гр стафиди
  • 25 мл ром 
  • 125 гр масло 
  • 75 гр жълтъци (около 4 жълтъка) 
  • лимонова кора
  • масло и брашно за подмазване на формата
  • пудра захар
Приготовление:

       Накиснете стафидите в рома.Затоплете прясното мляко до 30 градуса и към него прибавете маята и захарта. Разбъркайте и оставете да шупне. В отделна купа пресейте брашното заедно със солта. Разтопете маслото и оставете да се охлади. Подмажете формата с масло и поръсете с брашно, за да е готова за печенето. След като маята шупне я прибавете към брашното заедно с охладеното масло, жълтъците и лимоновата кора. Бъркайте до образуването на гладко тесто. Прибавете малко брашно към стафидите, а след това ги прибавете към тестото и разбъркайте. Следва процеса на втасване. За целта оформете тестото на дълъг фитил:


      След това го прехвърлете в набрашнената и намаслена форма, като добре притиснете двата края и подравните тестото. 


      Оставете тесото да втаса на топло място, докато изпълни обема на цялта форма ето така:



      Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна до готовност, а след това извадете от формата и оставете да се охлади.



 Преди да сервирате, поръсете с пудра захар. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар