четвъртък, 4 септември 2014 г.

Лазаня със сметана, пиле и спанак

№ 70


       Обожавам италианската кухня! Дори калориите не ме плашат, когато става въпрос за вкусна порция паста. По принцип майка ми приготвя прекрасна лазаня със сос "Болонезе" и сос "Бешамел", но вчера реших, че можем да променим и съчетах соса "Бешамел" с плънка от сметана, спанак и пиле. Добавите и малко кашкавал и пармезан и ще получите това прекрасно ястия. Опитайте го! 

Лазаня със сметана, пиле и спанак 


Продукти:
  • кори за лазаня 
  • 100 гр пармезан 
  • 250 гр кашкавал
  • босилек
За плънката:  
  • 20 гр масло
  • 600 гр пилешки гърди 
  • 1 глава лук 
  • 2-3 скилидки чесън
  • спанак *
  • 200 мл сметана за готвене
  • сол
  • черен пипер
  • риган 
  • пресен босилек 
* Аз използвах замразен спанак, но рецептата ще се получи перфектно и с пресен спанак.

За соса "Бешамел" :
  • 200 гр брашно 
  • 200 мл олио 
  • 500 мл прясно мляко 
  • сол 
  • индийско орехче  


Приготовление: 
      Започнете с направата на плънката. Предварително си нарежете лука, чесъна и пилето. В дълбок тиган сложете маслото и след като се загрее добавете пилешкото месо, нарязано на дребни хапки, и лука, нарязан на ситно. Запържете за 2-3 минути и добавете чесъна. След това, ако използвате замразен спанак го добавете, за да има време да омекне, ако използвате пресен спанак запържете месото, лука и чесъна за още малко и след това добавете едро нарязания спанак. След като месото е готово и спанакът е омекнал, изсипете сметаната и овкусете със солта, черния пипер и ригъна. Оставете на котлона за още 2-3 минути и след това отстранете. Поръсете с нарязани листа от босилек и разбъркайте. 
       Следващата стъпка е приготвянето на соса "Бешамел". В тенджера с незалепващо покритие изсипете брашното и олиото и бъркайте енергично. Когато брашното започне да се запържва добавете прясното мляко като не преставате да бъркате. Отстранете, когато сместа се сгъсти. Овкусете със сол и няколко щипки индийско орехче и вашият сос е готов. 
      Следва сглобяването на лазанята. Пригответе си съд с топла вода, в която ще топите корите за лазанията. Изберете някоя по-дълбока правоъгълна тава и подмажете дъното със сос "Бешамел". Отгоре покрийте с един ред кори за лазания, като преди това потопете всяка в гореща вода. Върху корите сложете отново сос "Бешамел", след това част от плънката и накрая наренден кашкавал и пармезан. Следвайте същата процедура: кори, сос "Бешамел", плънка, кашкавал и пармезан. Лазанията трябва да завършва не с кори, а с плънка и обилно количество кашкавал и пармезан. Запечете за 30-35 минути на 190 градуса. Преди да поднесете поръсете с босилек, а защо не и още пармезан :) 



Няма коментари:

Публикуване на коментар