сряда, 15 април 2015 г.

Пълнозърнести меденки

№ 138


       От малка много обичам меденки, защото майка ми честичко приготвя една рецепта, останала още от баба ми. Сега обаче се опитвам да се храня здравословно и бялото брашно, комбинирано с олиото и бялата захар не се причисляват към здравословните рецепти. Затова изнамерих предложение за здравословни меденки и малко го преработих. Получиха се невероятни, мекички меденки с вкус на канела и карамфил. Прекрасни са и съм сигурна, че пак ще си приготвя съвсем скоро!  

Пълнозърнести меденки 


Продукти:
(за около 15 меденки)
  • 1 яйце 
  • 1/2 ч.ч. кафява захар 
  • 4 с.л. разтопено кокосово масло 
  • 1 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. карамфил 
  • 1/2 ч.л. джинджифил 
  • 1 равна ч.л. сода 
  • 1 пълна с.л. мед
  • щипка хималайска сол 
  • около 1 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно (аз използвах смес от лимец и ръжено)
  • 1 с.л. соево брашно 
  • орехи за украса 


Приготовление: 
       В купа разбийте добре яйцето със захарта. Разтопете кокосовото масло на водна баня и прибавете 4 с.л. към сместа, а след това разбъркайте отново. Следват подправките (канелата, джинджигила и карамфила) и содата. Прибавете ги, добавете и меда и разбъркайте до получаването на хомогенна смес. След това започнете добавянето на пресятите брашна. Замесете тесто. При мен се получи меко, но не лепкаво тесто. От тестото оформете топчета и ги поставете в тава, покрита с хартия за печене.


Пожелание може да сложите по една орехова ядка в средата на всяка меденка. Печете във фурна, загряна на 200 градуса, за 8 минути, а след това извадете и оставете бисквитките в тавата, за да стегнат. 


Подхождат си перфектно с чаша ароматно кафе!
Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар