вторник, 20 август 2013 г.

Картофена яхния

№21


         Домашно приготвената храна и вкусните яхнии, които съм свикнала да ям от малка, се оказват неделима част от ежедневието ми щом дори, когато съм на почивка на морето, отделям време да приготвя някоя от тях за вечеря. Може би просто българите сме свикнали с нашата традиционна кухня, което е прекрасно, защото така ядем по-малко полуфабрикати, които за съжаление все по-често изместват домашно приготвената храна. Всичко е въпрос на навици, желания, начин на живот. Времето и мястото никога не са оправдание, ако имаш желанието да се храниш здравословно и да живееш пълноценно. Опитайте и Вие лесната и вкусна картофена яхния :)

Картофена яхния   


Продукти: 


  • 6 средно големи картофа 
  • 1 глава лук 
  • 30 гр масло 
  • 1 консерва зелен фасул 
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.ч. и половина вода
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. червен пипер
  • черен пипер на вкус 
  • 3-4 стръка магданоз 

Приготовление: 

       Започнете с подготвянето на продуктите: нарежете лука на ситно, нарежете картофите на дребно, накълцайте 1-2 стръка магданоз. След това разтопете маслото в дълбок тиган или тенджера. Когато маслото се разтопи, прибавете лука и го запържете за 2-3 минути докато омекне. След това добавете водата и доматеното пюре, а когато водата заври прибавете и картофите. Подправете с черния пипер, червения пипер и солта и оставете да ври за 15-20 минути. Малко преди картофите да са се сварили напълно, прибавете зеления фасул и оставете  на котлона за още 5-10 минути докато водата се изпари и остане само малко сос. Преди да сервирате поръсете с пресния магданоз. Остава само да сервирате и да се насладите на вечерята, която сами приготвихте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар