вторник, 27 август 2013 г.

Класическа рецепта за палачинки

№23


       Палачинкииии! Реакцията на всеки един от нас ще е една и съща, ако сутринта заварим купа с топли палачинки на кухненската маса. Точно заради това вчера се възползвах от факта, че станах рано и бързо забърках сместа за палачинки, а скоро след това вкусните и приятно ухаещи палачинки бяха готови. Честно да си призная това е вторият път, в който приготвям сама палачинки и доста се учудих, че бяха толкова харесани. Дори в 10 вечерта бях принудена да забъркам втора доза за лакомниците във вкъщи.Това се казва ентусиазъм ;) 

Класическа рецепта за палачинки


Продукти:

За 10 палачинки:
  • 3 яйца
  • 1 с.л. захар
  • щипка сол
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 с.л. екстракт от ванилия
  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • масло за подмазване на тигана 


Приготовления:

       В голяма купа разбийте добре яйцата със солта и захарта, а след това добавете водата и екстракта от ванилия. Пресейте брашното и започнете да го прибавяте към яйчената смес като редувате с прясното мляко и бъркате след всяко добавяне. Целта е да получите еднородна смес без бучки с консистенция малко по-рядка от на боза. След като сместа е готова, може да започнете с пърженето на палачинките. Загрейте добра тигана за палачинки, след което подмажете с малко масло и изсипете 1 черпак от сместа и бързо разпределете сместа равномерно по целия тиган. След като краищата на палачинката се отлепят сами от тигана, обърнете палачинката от другата страна и оставете за още 2 минути. Готовите палачинки дръжте в тенджера, за да  се задушат и омекнат. Пригответе всички сладка в къщата и разбира се любимият течен шоколад, а за по-нестандартни комбинации мога да ви предложа солени палачинки- палачинката се подмазва с малко кисело мляко и се настъргва кашкавал и сирене. Друга интересна  комбинация е течен шоколад и шоколад и фъстъчено масло или пък палачинка с мед, поръсена с канела и пудра захар. Може да гарнирате и със свежи плодове по ваш вкус. 


Добър апетит! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар