неделя, 2 февруари 2014 г.

Морковени мъфини

№37


       От доста време се опитвам да намеря перфектната рецепта за мъфини и мисля, че най-после я открих! Може би, защото обожавам морковена торта , но наистина тези  мъфини отговарят на всичките ми очаквания - сочни, с вкусен топинг, нито твърде сладки, нито твърде неутрални. Рецептата открих в Smitten Kitchen, където може да намерите още много прекрасни предложения. 

Морковени мъфини 


Продукти: (за 12 мъфина) 

За тестото:
  • 1 ч.ч. брашно 
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. смляно индийско орехче
  • 1/2 ч.л. джинджифил 
  • 1 ч.ч. захар
  • 3/4 ч.ч. слънчогледово олио 
  • 2 големи яйца
  • 3 големи настъргани моркова (или 4 малки) 
За топинга:
  • 125 гр. крема сирене
  • 50 гр. масло 
  • 3/4 ч.ч. пудра захар
  • кората на половин портокал (или лимон) 

Приготовления:

       В купа смесете всички сухи съставки без захарта- брашното, содата, солта, канелата, индийското орехче и джинджифила. Разбъркайте ги и оставете настрана. В друга купа разбийте захарта и олиото, а след това добавете яйцата едно по едно като бъркате след всяко. След като сте разбили хубаво течната смес постепенно добавете сухата към нея като бъркате (най-добре с дървена лъжица или шпатула). Важно е да не бъркате прекалено дълго, а само докато получите хомогенна смес, за да може мъфините ви да запазят въздушността си. Накрая прибавете ситно настърганите моркови и отново разбъркайте докато се смесят продуктите. Пригответе си формата за мъфини, като ако е силиконова не е нужно да я подмазвате, в противен случай я подмажете с масло и поръсете малко брашно. Ако ползвате хартиени кошнички за мъфини също не е нужно да подмазвате формичката. След като поставите хартиените кошнички (или подмажете формичката) напълнете със сместа като запълните само 3/4 от формичката, защото самите мъфини ще се надигнат в процеса на изпичане. Пекат се за 14-18 минути на 180 градуса, а след като се извадят се остават да изстинат напълно на скара преди да ги украсите. За топинга просто смесете всички продукти докато получите пухкав крем. Важно е маслото да е омекнало, за да е по-лесно разбиването му. След като кремът е готов го пресипете в шприц и украсете изстиналите мъфини както намерите за добре.


Готово!

Няма коментари:

Публикуване на коментар