вторник, 4 февруари 2014 г.

Ябълков шрудел

№38


       Много обичам да пека, а никога не се бях пробвала да приготвя щрудел и тъй като сме в сезона на ябълките, портокалите и бананите реших, че ябълковият щрудел е добра идея. От тази рецепта направих три средно големи щрудела, така че ако мислите,че е прекалено много просто запазете пропорциите на продуктите, но разделете количеството на две. Получава се лек канелено-ябълков ароматен десерт. 

Ябълков щрудел  



Продукти:

За тестото:
  • 2  1/2 ч.ч. брашно (+ допълнително за омесване и разточване)
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол 
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. канела (ако не обичате много канела сложете по ваш вкус)
  • 3 яйца + 1 жълтък за подмазване 
  • 4 с.л. слънчогледово олио 
За подмазване:
  • 3/4 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. заквасена сметана 
  • 1 ванилия
За плънката:
  • 4 големи жълти ябълки
  • 1/2 ч.ч. стафиди
  • 1 с.л. канела
  • 1 ч.ч. захар 
  • 80 гр. масло 

Приготовления: 


       Започнете с тестото като в голяма купа смесите брашното, захарта, солта, бакпулвера, канелата, яйцата и олиото и замесете меко, но не лепкаво тесто (ако има нужда добавете още брашно). Оставете настрана и започнете приготвянето на плънките. В купа смесете прясното мляко, заквасената сметана и ванилията. След това обелете и нарежете на дребно ябълките и към тях прибавете стафидите, захарта и канелата като разбъркате добре. Разтопете маслото, но не го добавяйте към ябълките. След като сте готови с подготовката, разделете тестото на толкова части, колкото щрудела искате да направите. Разточете възможно най-тънко на набрашнен плот. След това подмажете със сметаната, сложете определено количество от ябълките и накрая поръсете с разтопено масло. Завийте на руло и поставете в тавичка, покрита с хартия за печене. Направете прорези върху рулото, подмажете с жълтък и вашият щрудел е готов за печене! Повторете същото с останалите. Пече се първо за 10 минути на 200 градуса а след това за още около 30 минути на 180 градуса. Преди да сервирате, поръсете с пудра захар.




2 коментара:

  1. Изглежда превъзходно, Даянче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не съм особено доволна от външния вид, но на вкус ми хареса. Мерси много, Ивке. :)

      Изтриване