неделя, 23 февруари 2014 г.

Домашният ябълков сладкиш на мама

№ 43



        Домашни ябълки, донесени от тати, рецепта, предоставена от мама, и изпълнението от мен. Резултатът е много вкусен сладкиш, който да си похапвате през целия уикенд. Тази рецепта е от любимите лесни рецепти, които, заради вкусовите си качества и простите съставки, се превръщат в обичайна част от всекидневното ни меню. Е, разбира се, не трябва да се прекалява, но пък представете си какъв щеше да е животът ни, ако само се ограничаваме. Моят съвет е- отдайте се на удоволствието и оставете мисленето за после :)!

Домашният ябълков сладкиш на мама 

Продукти: 

  • 1 ч.ч. захар
  • 2 яйца
  • 100 гр разтопено масло
  • 2 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 6-7 обелени и настъргани жълти ябълки 
  • половин пакетче канела
  • 6 с.л. захар 

Приготовления: 

       Започнете с приготвянето на сместа за блата. В купа разбийте яйцата със захарта и разтопеното масло. След това добавете пресятото брашно, ванилията и бакпулвера и разбъркайте добре. Накрая добавете прясното мляко и отново разбъркайте. Оставете на страна. След като обелите ябълките ги нарендете в голяма купа. Към тях добавете канелата и шестте супени лъжици захар. Разбъркайте и опитайте сместа, ако според вас не е достатъчно сладка  или пък мислите, че се нуждае от още канела, добавете по ваш вкус. След това покрийте тавата, в която ще печете сладкиша, с хартия за печене и изсипете половината смес за блата. Разстелете добре, така че да покрие дъното. Върху вече разстелената смес изсипете ябълките и подравнете. Накрая изсипете другата половина от сместа за блата и разстелете равномерно. Отгоре поръсете с малко захар и канела. Печете на 180 градуса за 30 -40 минути или докато се зачерви сладкишът и като го боднете с дървена клечка не остава смес по нея. 


2 коментара: