четвъртък, 19 март 2015 г.

Редени зеленчуци в глинен гювеч

№ 117


      Пролетта се бави, но се надявам това ястие да ви зареди с пролетно настроение в този мрачен ден. Приготвянето на тези зеленчуци е много лесно и бързо, а самото ястие е свежо и пълно с важни за нашето здраве витамини и  минерали. Какво чакате? Захващайте се за работа! 

Редени зеленчуци в глинен гювеч 


Продукти:
  • 2 патладжана 
  • 2 тиквички 
  • 2 домата
  • 1 глава лук 
  • 1 скилидка чесън 
  • зехтин 
  • сол 
  • черен пипер
  • босилек 
  • риган 
  • костен бульон (пожелание)
  • 1 и 1/2 ч.ч. вода 

Приготовление: 
      Измийте и почистете всички зеленчуци. След това нарежете патладжана на шайби и накиснете в подсолена вода за 20 минути, докато пусне горчивия си сок. През това време нарежете останалите зеленчуци, отново на шайби с желаната от вас големина. Оставете единствено чесъна, който ще пресовате накрая. След като патладжаните ви престоят в подсолената вода и освободят горчивия сок ги отцедете от водата и ги изплакнете отново. Започнете да редите зеленчуците в глинения гювеч, като ги редувате. След като наредите зеленчуците, следва овкусяването. Сложете зехтин, сол, черен пипер, босилек и риган на вкус. Пожелание добавете бульон и една пресована скилидка чесън. Аз използвах домашен костен бульон, но може и да го пропуснете. Накрая изсипете водата, за да не загорят зеленчуците, а и за да се задушат. Печете в предварително загряна на 170-180 градуса фурна до готовност, като около 10 минути преди да извадите зеленчуците, отворите капака на глинения гювеч, за да се запекат. 


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар