№ 117
Пролетта се бави, но се надявам това ястие да ви зареди с пролетно настроение в този мрачен ден. Приготвянето на тези зеленчуци е много лесно и бързо, а самото ястие е свежо и пълно с важни за нашето здраве витамини и минерали. Какво чакате? Захващайте се за работа!
Редени зеленчуци в глинен гювеч
Продукти:
- 2 патладжана
- 2 тиквички
- 2 домата
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- зехтин
- сол
- черен пипер
- босилек
- риган
- костен бульон (пожелание)
- 1 и 1/2 ч.ч. вода
Приготовление:
Измийте и почистете всички зеленчуци. След това нарежете патладжана на шайби и накиснете в подсолена вода за 20 минути, докато пусне горчивия си сок. През това време нарежете останалите зеленчуци, отново на шайби с желаната от вас големина. Оставете единствено чесъна, който ще пресовате накрая. След като патладжаните ви престоят в подсолената вода и освободят горчивия сок ги отцедете от водата и ги изплакнете отново. Започнете да редите зеленчуците в глинения гювеч, като ги редувате. След като наредите зеленчуците, следва овкусяването. Сложете зехтин, сол, черен пипер, босилек и риган на вкус. Пожелание добавете бульон и една пресована скилидка чесън. Аз използвах домашен костен бульон, но може и да го пропуснете. Накрая изсипете водата, за да не загорят зеленчуците, а и за да се задушат. Печете в предварително загряна на 170-180 градуса фурна до готовност, като около 10 минути преди да извадите зеленчуците, отворите капака на глинения гювеч, за да се запекат.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар