четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Питка "Верка"

№39



       Яла съм много питки, но определено най-вкусната е тази на леля ми Верка!  Всеки следващ път тя успява да направи все по-вкусна и професионално изглеждаща питка, за което наистина и се възхищавам. Реших, че най-после е време и аз да се възползвам от нейната рецепта и наистина се получи много вкусна питка. Пробвайте и вие и няма да съжалявате, а ако я правите често може и да станете майстори като нея! :)

Питка "Верка" 

Продукти: 

  • 500 гр брашно (+ 100-200 гр за омесване) 
  • 3 яйца +  1 жълтък за намазване
  • 2 с.л. олио 
  • 1/2 с.л. оцет
  • 2 с.л. мед
  • 1 ч.л. сол
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 100 гр разтопено краве масло
  • 7 гр инстантна суха мая 
  • 200 гр сирене 

Приготовление: 

       Пресейте брашното и към него добавете маята и солта. Направете кладенче където добавете всички течни продукти - яйцата, олиото, оцета, меда и топлото мляко. Разбъркайте добре, а след това на набрашнен плот омесете меко и не лепкаво тесто (добавете толкова брашно колкото ви е нужно). Поставете тестото в подмазан с мазнина съд и покрийте с алуминиево фолио. Сложете във фурната за 30 минути на 50-60 градуса. След като тестото втаса, омесете го отново и го разделете на 3 равни части. Разточете първата част в кръг с големината на тавата, в която ще печете питката. Подмажете с част от разтопеното масло, поръсете с натрошено сирене и оставете настрана. След това направете същата процедура със втората част като я поставите върху първата. Третата част просто разточете и подмажете с масло, като я сложете с намаслената страна надолу.  Получава се разточено трипластово тесто във формата на кръг. Сложете една чаша в центъра и направете кръг, като не срязвайте докрай. Нарежете на 4 части като не срязвате чак до кръга, който направихте в чашата. След това разрежете всяка част на 3 и сплетете на плитка ето така: 



 Крайният резултат прилича на четирилистно цвете: 


(така изглежда след като е втасала отново и е подмазана с яйце)

След като сте оформили питката, трябва да я пренесете в тавата, в която ще я печете, която трябва да е покрита с хартия за печене и ако не е много дълбока трябва да направете ринг, отново от хартия за печене, за да може да постигнете нужната височина на питката. Поставете във фурната  на 60 градуса за още половин час да втаса отново. След това подмажете с масло и жълтък и вече печете питката на 180 градуса за около 30- 35 минути или по ваша лична преценка. След като се образува коричка отгоре, може да покриете с фолио, за да не загори и чак малко преди да я извадите отстранете хартията. След изваждането на питката я поръсете с вода и я подмажете с остатъка от маслото. Увийте я в покривка и я оставете да се задуши за известно време. След това е готова за консумиране!


Благодаря на леля ми за прекрасната рецепта! :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар