събота, 17 май 2014 г.

Торта "Експрес"

№ 53


       Случвало ли ви се е много да искате да зарадвате някого, но просто да нямате нужното време да го направите? Е, тази година бях замислила една доста трудоемка торта за рождения ден на майка ми, но направата й би ми отнела цял ден, който наистина нямах... Въпреки това не се отказах и приготвих тази торта за изключително малко време с няколко трика. Този път дори не се рових за рецепти, ами сама съчетах крема с блата и допълнителните детайли. Рецептата за блата взех от вече приготвяната торта "Орео", а крема ... ех, признавам си, че използвах крем "Ole" на Dr. Oetker. Относно детайлите използвах орехи, понеже са едни от любимите ядки на майка ми и отстрани обградих цялата торта с "Milka Sticks". За финал - черешката на тортата! 

Торта "Експрес"  



Продукти: 
За блатовете: 
  • 1 1/4 ч.ч. брашно
  • 2/3 ч.ч. какао
  • 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 120 гр. масло 
  • 1 1/2 ч.ч. захар
  • 1 с.л. ванилова есенция
  • 3 големи яйца
  • 1 1/4 ч.ч. прясно мляко
За крема: 
  • 3 пакетчета крем "Ole" ванилия
  • 1200 мл. прясно мляко
Детайли:
  • 2 пакета "Milka Sticks"
  • 150 гр. орехи
  • черешка :) 
*Допълнително предложение: може да добавите и сладко от череши или вишни заедно с крема между блатовете.


Приготовление:
       Започнете с приготвянето на блатовете. В средно голяма купа пресейте брашното, какаото, содата, бакпулвера, солта. Оставете настрана. В по-голяма купа смесете мекото масло, захарта и ванилията до получаване на хомогенна смес. Добавете яйцата едно по едно като разбърквате продължително след всяко едно от тях. След като получите хомогенна смес, добавете 1/3 от сухата смес и бъркайте докато се смесят добре. След това добавете половината прясно мляко. Повторете докато добавите и последната 1/3 от сухата смес. Изсипете сместа в голяма тава (аз използвах оригиналната тава от печката ни вкъщи), покрита с намазана с олио хартия за печене. Сложете в предварително загряна на 180 градуса фурна и печете за около 30 минути. След като извадите готовия блат, оставете го да изстине за 10 минути в тавата. Докато блата се пече, пригответе крема, следвайки указанията от гърба на опаковката, покрийте купата с фолио и приберете в хладилника. Следва сглобяването на тортата като първата стъпка е да нарежете блата на четири еднакви квадрата, а за да направите това първо отрежете по около 2 см от страничните краища. Не изхвърляйте изрязания блат, а се възползвайте от него. Нарежете го на хапки и ги използвайте за направата на този десерт в чашки: 

 Просто редувайте крем, блат, ядки и отново. 
Обратно към сглобяването на тортата. Използвайте линия, за да нарежете блата на четири еднакви квадрата. Сложете първия блат върху чинията или подноса, в който ще сервирате тортата. Отгоре сложете обилно количество от крема, поръсете с ядки и поставете втория блат. Притиснете за по-лесно рязане в последствие. Повторете процедурата, докато стигнете до последния блат. За да стегне тортата и да не се разместят блатовете забийте четири дървени шишчета в четирите краища и едно в средата и приберете в хладилника за около час. След като тортата стегне следват последните детайли. Махнете шишчетата и с остатъка от крема обилно покрийте тортата отгоре и отстрани. След това обградете тортата с шоколадовите пръчици, поръсете с орехи отгоре и поставете черешката.

  
Честит рожден ден, мамо!
Много те обичам! 
<3

Няма коментари:

Публикуване на коментар