четвъртък, 15 май 2014 г.

Френски кроасани

№ 52


        За пореден път се убеждавам колко трудна е френската кухня, но и колко вкусни и неустоими са френските десерти! След като направих еклери си мислех, че няма да има по-голямо предизвикателство за мен. Уви, сгреших, защото последва рецептата за макарони, а сега и за домашно приготвени кроасани. Не исках да ви плаша, никак даже, но искам да съм честна с вас, че ако нямате нужното търпение и желание най-вероятно ще съжалявате, че сте се захванали с тази рецепта. Ако обаче имате един свободен ден, който искате да посветите на направата на наистина най-вкусните кроасани, които някога сте яли (поне така смятат тези, които ги опитаха), захванете се с рецептата и наистина няма да съжалявате за положените усилия, защото ще си заслужават! В крайна сметка щом аз успях и вие ще успеете. 

Френски кроасани 


Продукти:
(рецептата е адаптирана от Ironwhisk, където може да намерите още по-подробни указания и снимки) 
  • 2 1/2 ч.л. инстантна мая
  • 220 мл прясно мляко 
  • 1/4 ч.ч. (50 гр) захар
  • 3 ч.ч. (375гр) брашно
  • 1/2 ч.л. сол 
  • 210 гр. масло 
  • 2 с.л. брашно
  • 1 яйце + 1 с.л. вода (за подмазване)
За пълнежа (пожелание): 
  • "Нутела", сладко, кашкавал, шунка, филаделфия, масло ...
Приготовление: 

       Затоплете 1/4 от прясното мляко до около 40 градуса и посипете с инстантната мая. Разбъркайте и изчакайте 5 минути докато маята се активира. След това добавете захарта и останалото мляко, което трябва да е студено.
       В отделна купа пресейте брашното, след което добавете 2 ч.ч. от него и солта към маята. Разбъркайте и добавете колкото е нужно от останалото брашно, докато получите мека и леко лепкаща смес. Не прекалявайте с бъркането! Пренесете тестото на добре набрашнен плот и го замесете за около минута- две докато получите добре оформена топка, но отново не прекалявайте с месенето. Преместете тестото в дълбока, набрашнена купа и направете дълбок разрез Х в тестото, така че мислено да го разделите на 4 части. Поръсете тестото с брашно, покрийте купата с фолио и го оставете да престои в хладилника за поне час ( Тази процедура може да направите и на предния ден и да оставите тестото да престои цяла нощ). 
      Следва приготвянето на блокче масло, което в последствие ще разпределим в многопластовото ни тесто след поредица от прегъвания. Разбийте маслото, което трябва да е на стайна температура, с брашното, а след това го поставете на набрашнения плот и оформете квадрат със страна приблизително 10 см. Опаковайте го във фолио и приберете в хладилника заедно с тестото. 
      Следващата стъпка е приготвянето на многопластовото тесто. Преди да започнете трябва да се уверите, че тестото и маслото са с еднаква твърдост, т.е., когато ги притиснете и двете трябва да са еднакво твърди. Щом това условие е изпълнено, поставете тестото на набрашнения плот като върховете на Х-а, който направихте трябва да сочат приблизително в 2,4, 7 и 10 часа. С длан притиснете всяка четвъртина и я разтеглете приблизително 6 см. Бъдете сигурни, че центъра на "детелината" е по-дебел от "листата й", тоест четирите части комбинирани образуват дебелината на средната част. С набрашнена точилка разточете още четирите квадранта, а средата оставете по-дебела. поставете масленото блокче в средата и го покрийте с четирите "листа" като започнете от най-далечното от вас, след това най-близкото, най-дясното и накрая най-лявото. С точилката ударете тестото няколко пъти, за да разпределите маслото в него. След това разточете на правоъгълник  43см х 23 см като не натискате прекалено силно. След това сгънете тестото като бизнес писмо - мислено го разделете на три и прегънете третината най-близо до вас към центъра и похлупете с третината най-далеч от вас. Отново удряйте леко с точилката, за да разпределите маслото. Опаковайте във фолио и приберете тестото обратно в хладилника за още час- час и половина. 
       След като извадите тестото отново го разточете на правоъгълник 43см х 23см. Следва друг вид прегъване- първо се прегъва десния край около 5 см навътре, след това левият край до вече прегънатия десен така че да се срещнат, но не и прихлупят. След това прегънете на две от ляво на дясно. Внимателно притиснете с точилката, за да компресирате отделните пластове. Разточете на правоъгълник 43 см х 23 см отново сгънете като бизнес писмо и разточете леко, за да притиснете новообразувалите се слоеве. Опаковайте с фолио и приберете за 6 часа в хладилника (лично аз го държах около 4 часа, но колкото по-дълго, толкова по-добре).
      След като тестото ви е напълно готово следва оформянето на кроасаните. Разточете голям правоъгълник с широчина 23 см и дължина колкото е възможно, за да получите лист около 1см- 1.5 см. Отбележете получения лист тесто на всеки 7 см и разрежете на триъгълници ето така: 


  Следва пълненето на кроасаните спрямо вашите предпочитания. Аз направих няколко с Нутела, няколко само с малко, няколко със шунка, кашкавал и Филаделфия и няколко само с кашкавал и Филаделфия. Просто сложете плънката в най-дебелата част на триъгълника. След това навийте на руло като почнете от най-дебелата към най-тънката част. Подмажете кроасаните с разбито яйце с малко вода и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене на достатъчно разстояние един от друг. Оставете ги на стайна температура докато удвоят размера си или за около 2-3 часа. След това подмажете отново с яйце и печете на 190 градуса за около 15-20 минути. 


Успяхте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар