понеделник, 26 май 2014 г.

Пресни картофи с копър

№ 55


       Предполагам, че картофите са част и от вашето меню - било то пържени, варени, печени, на пара, соте или пък под формата на пюре. Запитвали ли сте се обаче за хранителната стойност на картофите или знанията ви се ограничават до факта, че картофите са богати на въглехидрати и имат високо съдържание на нишесте. Освен това обаче картофите съдържат белтъчини, минерали и витамини, включително витамин C, а пресните картофи съдържат дори повече витамин С от съхраняваните дълго. Те съдържат и по-малко токсични химикали, което ги прави чудесен хранителен източник. Вижте и импровизираната ми рецепта за пресни картофи на фурна.

Пресни картофи с копър


Продукти:
  • 1 кг пресни картофи 
  • 4-5 с.л. зехтин
  • чубрица
  • универсална подправка "Пикантина"  
  • сол
  • копър
Приготовление: 

       Измийте добре картофите, тъй като няма да ги белите, за да запазите полезните витамини и минерали от обелките и да получите така желаната хрупкава, златиста коричка. Пригответе си подходяща тава и прехвърлете картофите в нея. Полейте със зехтина, поръсете със солта, Пикантината и чубрицата на вкус и хубаво натрийте подправките и мазнината в картофите, за да се разпространят равномерно. След това просто сложете картофите в предварително загряната на 200 градуса фурна и печете докато се образува златистата коричка. Извадете и поръсете с прясно накълцан магданоз и вашите картофи са готови. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар