вторник, 27 май 2014 г.

Кекс с череши

№ 56


       Дойде и сезонът на черешите, които са едни от любимите ми плодове. Затова и реших да ги съчетая в някой сладкиш и импровизацията се оказа доста успешна. Прекрасен пролетен десерт за следобедната чаша кафе! Ако и вие обичате череши непременно го опитайте. 

Кекс с череши


Продукти: 
(рецептата е адаптирана от Joy of Baking
За кекса: 
  • 3 яйца (на стайна температура)
  • 3 с.л. прясно мляко (на стайна температура)
  • 1 с.л. ванилова есенция
  • 150 гр. пресято брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол
  • 150 гр. захар
  • 185 гр. масло (на стайна температура) 
  • около 500 гр. череши

За украсата: 
  • 50 гр. бял шоколад
  • захарни звездички/ пръчици
  • 10-15 череши


Приготовление: 
       Извадете маслото, яйцата и прясното мляко около 1 час преди да започнете приготвянето на рецептата. Измийте черешите и махнете костилките им. 


Оставете на страна и започнете приготвянето на кекса. В средно голяма купа разбийте яйцата, млякото и ваниловата есенция. В друга купа смесете всички сухи съставки ( брашното, бакпулвера, солта и захарта) и разбъркайте добре. Добавете мекото масло и половината от яйчената смес и разбъркайте с миксер докато сухите съставки усвоят течните. След това увеличете скоростта на миксера и бъркайте за около минута, за да заздравите текстурата на кекса. Добавете останалата част от яйчената смес на два пъти като бъркате след всяка част докато се усвои добре. С това вашата смес е готова. Пригответе си форма за кекс и я покрийте с хартия за печене, подмазана с масло. Към вече обезкостените череши добавете една супена лъжица брашно и разбъркайте внимателно. Покрийте дъното на формата с част от сместа, а след това наредете половината от черешите ето така: 

Покрийте отново с част от сместа и наредете другата половина от черешите. Накрая изсипете и последната част от сметта и подравнете с лъжица. Печете на 180 градуса за около час като на  трийстата минута покрийте кекса с намазано с масло алуминиево фолио, за да не загори кекса отгоре. Докато печете кекса подгответе украсата. Разтопете белия шоколад и потопете черешите в него. Поставете върху покрита с алуминиево фолио чиния и приберете в хладилника да стегнат. След като изпечете и извадите кекса го поставете на скара, за да изстине. Накрая нашарете кекса с белия шоколад и поръсете със захарните звездички. Гарнирайте с черешите, потопени в бял шоколад и сервирайте! 


Ще се радвам да споделите и вашия вариант на рецептата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар