петък, 27 юни 2014 г.

1 година DD Cooking! / Торта с ягоди, малини и сметана

№ 61


       Една година, 6 556 посещения, 7 последователи, 60 публикации, 60 коментара... Не мога да повярвам, че вече измина цяла година и въпреки скромния брой посещения и последователи, наистина се гордея със себе си, че не се отказах от поддържането на този блог. Благодаря на всички, които опитаха от рецептите и споделиха резултатите. Благодаря на приятелите ми за това, че ме подкрепяха в това начинание и дори отпечатаха рецептите от блога в книга! Надявам се да съм донесла поне малко радост и вдъхновение с рецептите, които споделих с вас, и се надявам с всяка следваща година да се усъвършенствам и да ви предоставям все по-оригинални идеи. Съветвам всеки, който се колебае дали наистина си струва да сподели това, което го прави щастлив с другите, да не се чуди, а да действа, защото какво е щастието, ако не е споделено? Рожден ден без торта не е рожден ден, затова вижте рецептата по-долу за много лесна торта, която дори не изисква печене. Ако харесвате Джейми Оливър сигурно ще ви хареса, защото е адаптирана от неговата кулинарна книга Министерство на храната. 

Торта с ягоди, малини и сметана


Продукти:
100 гр бадеми
сироп от ягода*
десертно вино/ или бяло вино
600 мл високомаслена течна сметана
2 с.л. пудра захар
1 с.л. ванилова есенция
250 гр. ягоди
1 панетоне (италиански сладък хляб, подобен на козунак) 
150 гр. малини
50 гр. черен шоколад

* Оригиналната рецепта е със сироп от бъз, но вие може да използвате такъв, с какъвто разполагате или просто любимият ви.

Приготовления:
       Нарежете или начукайте бадемите, а след което ги запечете в добре загрян тиган докато се зачервят. Отстранете и оставете ядките да изстинат. Налейте 4 с.л. от сиропа от ягода в чаша за вино, добавете десертното вино и разбъркайте. Излейте сметаната в голяма купа, добавете пудрата захар и ваниловата есенция и разбийте с миксер на гъст крем. Почистете ягодите, нарежете ги на филийки и измийте малините. Следва сглобяването на тортата. Извадете панетонето от опаковката и внимателно отрежете 3 филии с дебелина приблизително 3 см. Поставете 1 филия я чинията, в която ще поднесете тортата и я полейте с 3 супени лъжици от сместа от ягодов сироп и вино (не поливайте обилно, достатъчно е просто да навлажните блата). Сложете 2-3 супени лъжици от сметаната и загладете с плосък нож или шпатула. Отгоре наредете половината от нарязаните на филийки ягоди.


       Покрийте с втория блат и повторете същата процедура. Като стигнете до последния блат просто покрийте цялата торта с останалата сметана. Старайте се тортата да е равномерно намазана от всички страни. Последната стъпка е да покриете тортата с изпечените бадеми отстрани и да украсите с малините и настърган черен шоколад. Оставете да престои поне за час в хладилника и след това и се насладете!


Надявам се да ви хареса и да отпразнувате рождения ден на DD Cooking! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар