четвъртък, 10 юли 2014 г.

Какаов кекс

№ 64


       От всички сладкиши на света днес ми се ядеше просто най-обикновен кекс. Чисто и просто сладко тесто. В крайна сметка това и приготвих, но за да съм сигурна, че рецептата за кекс, която ще използвам несъмнено ще се получи, потърсих в един от любимите ми кулинарни сайтове:  http://www.joyofbaking.com/. Резултатът наистина беше прекрасен - кекс с мека и пухкава текстура и леко хрупкава коричка. Опитайте го и вие!

Какаов кекс 


Продукти:
  • 25 гр. какао 
  • 60 мл. вряща вода
  • 180 гр. брашно 
  • 1 ч.л. царевично  нишесте (пожелание) 
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/4 ч.л. сол
  •  200 гр. масло* 
  • 200 гр. захар
  • 3 яйца*
  • 1 1/2 ч.л. ванилова есенция
* на стайна температура 


Приготовление:
       Кипнете водата, отстранете от котлона, прибавете какаото и разбъркайте енергично. Оставете сместа да изстине. В купа пресейте брашното, бакпулвера, солта, содата бикарбонат и царевичното нишесте (ако използвате такова). В друга купа разбийте мекото масло за около минута. Добавете захарта и разбийте за още две-три минути. Започнете  добавянето на яйцата едно по едно като разбивате след всяко. Добавете ваниловата есенция и разтвореното какао и разбъркайте докато получите еднородна смес. Последната стъпка е постепенното добавяне на сухите съставки. Старайте се да не бъркате прекалено за да остане сместа въздушна. Щом сместа поеме цялото брашно значи е готова. Покрийте подходяща тавичка с хартия за печене или пък я подмажете с масло, изсипете сместа, загладете и поставете във фурната. Печете на 180 градуса за около 40 -50 минути. Поднесете с плодове, кисело мляко и плодово мляко. Насладете се на творението си и го споделете. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар