четвъртък, 25 септември 2014 г.

Шоколадов сладкиш Фъч

№78 


       Похапва ли Ви се сладкиш с наситен вкус на шоколад? Ако обичате какао и ядки, то тази рецепта е точно за Вас. Шоколадовият фъч, който Ви предлагам е пухкав, но същевременно сочен, заради какаовата заливка. Освен това се усеща вкусът на лешници и портокал, които се съчетават перфектно. Опитайте го! 

Шоколадов сладкиш Фъч


Продукти:
  • 200 гр. масло
  • 200 гр. захар
  • 40 гр. какао
  • 125 мл. прясно мляко
  • 3 яйца
  • 160 гр. брашно
  • 1 пакет бакпулвер
  • 70 гр. едро нарязани лешници
  • щипка сол
  • кората на 1 портокал
  • ванилова есенция

       Маслото, млякото, захарта, какаото и ваниловата есенция се смесват в съд, подходящ за варене. Така получената смес се слага да заври при непрекъснато бъркане и ври 3 минути, след което се отстранява от котлона и се оставя да изстине, като 175 мл. от сместа се отделят за глазурата. 
       Отделят се белтъците от жълтъците. С помощта на миксер, белтъците заедно с една супена лъжица захар се разбиват на сняг. 
       Жълтъците се разбъркват и се добавят към изстиналата какаова смес заедно с настърганата портокалова кора.
       В друга купа се смесват брашното, бакпулвера, щипка сол и лешниците. Постепенно сухите съставки се добавят към какаовата смес. След това се добавят и белтъците, като се разбърква внимателно с шпатула или дървена лъжица, за да се запази въздушността. 
       Тестотот се изсипва в тава, покрита с хартия за печене и подмазана с масло. Пече се за 20-25 минути на 180 градуса. След като извадите сладкиша го оставете да изстине, а след това до надупчете с помощта на дървено шишче.


      Последната стъпка е да залеете сладкиша с предварително отделената глазура. Подмажете хубаво сладкиша с помощта на четчица и сервирайте. 


       Доста сполучлива комбинация е да поднесете сладкиша със сладко от малини или друго леко кисело сладко


Ще се радвам да споделите дали Ви е харесал!

Няма коментари:

Публикуване на коментар