сряда, 3 септември 2014 г.

Ябълково руло

№ 69


       Ако ви се яде нещо средно между ябълков пай, кифла и козунак, това е рецептата за вас. Измислих я в движение, защото се чудех как да оползотворя няколко домашни, кисели ябълки, които никой вкъщи не искаше да изяде. Резултатът се хареса на всички, които опитаха, така че мисля, че ще се хареса и на вас. Представям ви рецептата за лесно, много вкусно, различно и перфектно за закуска руло!

Ябълково руло


Продукти:

За тестото:
  • 500 гр. брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 с.л. суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 яйце + 1 белтък 
  • 90 мл. олио
За плънката:
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар *
  • 60 гр. масло 
  • половин пакетче канела 
  • щипка сол
  • 6 средно големи ябълки
  • 100 гр. натрошени обикновени бисквити
  • 1 жълтък за намазване
* Ако ябълките, които използвате, са сладки добавете по-малко захар.

Приготовление:
       Започнете с тестото. В затопленото мляко прибавете маята и захарта. След това добавете яйцата и олиото. Прибавете течната смес към брашното и солта и омесете тесто. Полученото тесто ще е леко лепкаво, но това не трябва да ви притеснява. След като тестото е готово, сложете го в  зарята  на 50 градуса фурна, за да втаса по-бързо. Ще разберете, че е втасало, когато увеличи размера си два пъти. Това ще отнеме около 30 минути. През това време пригответе плънката. Обелете и нарежете ябълките на кубчета. В тенджера сложете ябълките, маслото, захарта, солта и канелата и сложете на котлона на среден огън. Бъркайте и отстранете от котлона след около  3-4 минути. Оставете на страна, за да се охлади. След като тестото е втасало и плънката е изстинала разточете тестото на голям правоъгълник. Поръсете с натрошените обикновени бисквити и излейте плънката като разнесете равномерно и оставите около 2 см от правоъгълника без плънка, за да може да слепите рулото по-лесно. Навийте рулото, хубаво слепете краищата и го поставете в подходяща форма, предварително покрита с хартия за печене. Намажете рулото с разбит жълтък и направете няколко разреза отгоре. Печете на 180 градуса до златисто. 


Изкуших ли ви?

Няма коментари:

Публикуване на коментар