неделя, 7 септември 2014 г.

Пай със сирене, домати и босилек

№ 73


       За първи път приготвям пай и то солен. Ако трябва да съм напълно честна с вас, в процесът на правене си мислех, че нищо няма да се получи, но останах приятно изненадана. Проблемът беше в тестото, което остана на трохи, но с малко креативност от моя страна спасих положението и се получи вкусен пай. Ако искате да разберете как вижте рецептата по-долу. 

Пай със сирене, домати и босилек 


Продукти:

За тестото: 
  • 360 гр. брашно
  • 120 гр. масло
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. студена вода
  • 3 с.л. зехтин 
За плънката:
  • 50 гр. крема сирене
  • 150 гр. сирене
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 2 с.л. зехтин 
  • сол
  • пресен босилек
  • риган 
  • млян черен пипер 
  • 3-4 домата 
За украсата: 
  • натрошено сирене
  • пресен джоджен или босилек 

Приготовление: 
      Започнете с тестото като непременно всички съставки трябва да са студени. Пресейте брашното и солта в голяма купа. Нарежете маслото на малки кубчета и го добавете към брашното. С пръсти смесете маслото с брашното до получаването на трохи. След това добавете жълтъците, разбити със студената вода и зехтина. Омесете тестото първо с дървена лъжица, а след това и с ръце. Ако не можете да оформите гладко тесто, което в последствие да бъде разточено направете като мен и подмажете тавичката си с зехтин, изсипете ронливото тесто в тавичката и покрийте цялото дъно и страните на тавичката. След това покрийте с найлоново фолио и приберете в хладилника за 30 минути.

      През това време пригответе плънката. В купа смесете крема сиренето с натрошеното сирене, добавете зехтина и киселото мляко и разбъркайте. След това добавете подправките - босилека, солта (само ако сиренето, което използвате не е достатъчно солено), черния пипер и ригана. Разбъркайте и опитайте и ако не ви харесва добавете още подправки на вкус. Накрая нарежете доматите на филийки.

       След като тестото се е охладило надупчете го с вилица, покрийте го с хартия за печене и отгоре сложете специалните топчета за печене или пък техен заместител (аз използвах боб). Последната стъпка е нужна, за да сме сигурни, че тестото няма да се надуе и ще е равномерно. Печете така в загряна на 200 градуса фурна за 15 минути. След това извадете от фурната, махнете хартията за печене и върнете във фурната за още 5 минути. Последната стъпка е да добавите плънката и доматите и да запечете пая. Намалете фурната на 160 градуса, изсипете плънката върху запечения блат, изравнете, наредете доматите отгоре и върнете във фурната за още 20- 25 минути. След като паят е готов, украсете го с натрошено сирене и пресен джоджен или босилек. Готово, може да го сервирате както топъл, така и студен.   





Няма коментари:

Публикуване на коментар