петък, 7 ноември 2014 г.

Чийзкейк с тиква

№ 86


       Отдавна исках да приготвя чийзкейк с тиква, защото комбинацията ми се струваше доста приятна и се оказа, че наистина е така! Мек, ненатрапчив вкус на топяща се в устата сърцевина, обвита в хрупкав блат от бисквити. А привкусът на тиква прави този десерт така подходящ за есента, че няма как да го подминете. Ще го приготвите, нали?

Чийзкейк с тиква 



Продукти:

За бисквитения блат:
  • 300 гр. бисквити Digestive
  • 2 с.л. мед
  • 80 гр. разтопено масло
  • 1 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. индийско орехче

За плънката:

250 гр. крема сирене 
250 гр. Маскарпоне
1 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. течна сметана
1 с.л. ванилова есенция
3 яйца
1 ч.ч. пюре от тиква 
1 ч.л. канела

Приготовление:
       Започнете с блата. Разтопете маслото и в голяма купа натрошете хубаво всички бисквити. Прибавете към бисквитите канелата, индийското орехче, меда и разтопеното масло. Разбъркайте хубаво с ръце. Консистенцията трябва да прилича на мокър пясък. След като сте разбъркали хубаво, започнете оформянето на основата на чийзкейка. Във формата, в която ще печете кейка, покрийте първо стените, а след това и дъното с бисквитения блат. След това оставете формата в хладилника за поне 30 минути, за да стегне. През това време започнете приготвянето на плънката. В голяма купа смесете Маскарпонето и крема сиренето, пудрата захар и ваниловата есенция и разбъркайте внимателно с дървена лъжица. След това започнете добавянето на яйцата- едно по едно като разбърквате след всяко. Добавете канелата и пюрето от тиква. Накрая изсипете течната сметана и разбъркайте отново. Изсипете сместа върху охладения бисквитен блат и сложете кейка да се пече в предварително загряна на 160 градуса фурна. Печете 80 минути и след като изключите фурната открехнете вратата и оставете чийзкейка вътре за да изстине постепенно и да не спъхне. След като извадите чийзкейка, го оставете да се охлади на стайна температура за 3 часа преди да го приберете в хладилника. Украсете както сметнете за добре и се насладете на вкусен, домашен десерт. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар