неделя, 21 декември 2014 г.

Шоколадови сладки с украса

№ 91


       Най-хубавото време от годината! Банално, но факт. Коледа е любимият празник на малки и големи. Домашният уют, семейните вечери, украсата, топлите напитки, покрай елхата, коледните филми и песни и не на последно място лакомствата, които можем да си позволим без угризения, защото е Коледа! 

Шоколадови сладки с украса 



Продукти:
  • 200 гр. млечен шоколад
  • 220 гр. масло 
  • 3 яйца 
  • 225 гр. захар
  • 4 бр. ванилия 
  • 500 гр. брашно + още малко за омесване на тестото
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол 
За украсата:
  • 1 белтък 
  • 70 - 100 гр. пудра захар
  • няколко капки лимонов сок 
  • сладкарска боя



Приготовление: 
        Разтопете шоколада на водна баня и отстранете от котлона. Към него прибавете маслото и разбъркайте, докато получите хомогенна смес. В отделна купа разбийте яйцата със захарта и оставете на страна. В по-голяма купа смесете всички сухи продукти - брашното, бакпулвера, солта и ванилиите- и разбъркайте. Добавете яйчената смес към сухите съставки и разбъркайте добре. Накрая добавете разтопения шоколад и маслото и бъркайте до получаването на меко тесто. Изсипете полученото тесто на набрашнен плот и доомесете меко, но не много лепкаво тесто. След това върнете тестото в купата, покрийте го с фолио и приберете в хладилника за известно време, за да работите по-лесно с него след това. През това време си пригответе една или две тави, покрити с хартия за печене и загрейте фурната на 190 градуса. След като тестото е готово за работа, разточете го, но не много тънко, тъй като колкото по-тънки са бисквитите, толкова по-твърди ще са. Изрежете формички с помощта на формички за сладки и ги поставете във вече приготвената тава. Печете до зачервяване по краищата на бисквитите. Извадете и повторете процедурата до изпичането на всички сладки. Докато чакате едната доза от сладките да се изпекат може да прибирате тестото, за да е по-студено и да е по-лесна работата с него. След като всички сладки са изпечени ги оставете на страна, за да изстинат хубаво. През това време пригответе глазурата (Royal icing ), която се приготвя като с помощта на миксер белтъкът на едно яйце се разбива на сняг, добавят се няколко капки лимонов сок и продължавате да разбивате. След това постепенно се добавя пудрата захар, докато получите гъста субстанция, която няма да се разтича, като я поставите на сладките. Важно е след като направите глазурата да я покриете с безцветно фолио, за да не се излага на въздух тъй като има вероятност да изсъхне и да се втвърди. След като глазурата е готова, преценете дали ще използвате няколко цвята или само бял. Ако искате да използвате няколко цвята, разделете глазурата в няколко съда и добавете по една капка от различните боички. Разбъркайте добре до получаването на хомогенен цвят. След това започнете украсяването. Може да използвате пош с най-малкия му накрайник или пък си направете пош сами като напълните по-плътна торбичка с част от глазурата и отрежете едното връхче на плика. Може да използвате и шприц, но отново с най-малката му приставка. Начинът, по който ще украсявате бисквитите, зависи изцяло от вас и от въобръжението ви! Забавлявайте се :) ...


Весела Коледа! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар