четвъртък, 25 декември 2014 г.

Баклава

№ 92



       Един от любимите коледни десерти. Ако обичате сиропирани сладкиши, със сигурност ще Ви хареса! Специалното на тази баклава е, че е с точени кори, а не с купешки. Повярвайте ми, че лесно ще откриете разликата. Благодаря на Илиана за прекрасната рецепта. Да Ви е вкусно!

Баклава 


Продукти:

за тестото:
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 бакпулвер
  • 1 ч.л. оцет
  • 1/2 ч.л. сол
  • около 1 кг брашно (колкото поеме за меко, но не лепкаво тесто)
за плънката:
  • 2 ч.ч. счукани орехи
  • 200г масло
  • царевично нишесте
за захарния сироп:
  • 4 ч.ч. захар
  • 5 ч.ч. вода
  • няколко капки лимонов сок




Приготовление: 
       Яйцата се разбиват с прясното мляко, олиото и оцета. Към тях се добавят бакпулвера и постепенно брашното, докато не получите меко тесто. Полученото тесто се разделя на 30 еднакви части, от които се оформят топчета. Всяко топче се разточва с големината на малка чиния или около 20 см. Разточените кори се разделят на 3 кубчини с по 10 кори като между всяка се поръсва обилно с нишесте. Всяка група от по 10 кори се разточва с големината на тавата, в която ще печете баклавата. Първата кора се поставя в предварително подмазаната тава, а отгоре се изсипва 1 ч.ч. натрошени орехи.


 След това поставяте втората кора и отново изсипвате 1 ч.ч. натрошени орехи. Завършете баклавата с последната кора и разрежете по горе посочения начин или спрямо личните Ви предпочитания. Нарязаната баклава се полива с разтопеното масло и се пече във фурна, предварително загрята на 170 градуса. След като се изпече се остава да изстине напълно.  През това време водата се ослага да заври със захарта и се оставя да ври 5 минути. Студената баклава се залива с горещия захарен сироп, покрива се и се остава да поеме.


Весела Коледа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар