петък, 26 декември 2014 г.

Торта "Рафаело"

№93 


          Обичате ли бонбони "Рафаело"? Ако отговорът е да, то тази торта много ще Ви хареса. Вкусът й много наподобява този на бонбоните, а ягодовата украса придава свежест на така или иначе леката торта с кокосов вкус. Една лесна за приготвяне торта, подходяща за всеки повод. Опитайте я! 

Торта "Рафаело" 


Продукти: 
(рецептата е адаптирана от блога на Люси)

За блатовете: 
6 белтъка 
4 жълтъка 
180 гр захар 
160 гр брашно 

За крема:
340 мл кондензирано мляко 
60 мл прясно мляко 
250 гр масло
60 гр. захар 
100 гр кокосови стърготини

За напояване на блатовете: 
топло прясно мляко

За украсата: 
100 мл сладка сметана за разбиване 
 кокосови стърготини 


Приготовление: 
        Започнете с приготвянето на блатовете. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг, а след това разбийте жълтъците заедно със захарта. Прибавете вече разбитите белтъци към жълтъците и разбъркайте или с шпатула, или с дървена лъжица, като внимавате да запазите въздушността на белтъците. Прибавете пресятото брашно на три части, като отново внимавате да запазите въздушността на тестото. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Разделете сместа в две тави с диаметър 20 см, покрити с хартия за печене и подмазани с масло. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна до зачервяване на блатовете. Извадете и оставете да изстинат напълно. През това време пригответе крема. Разбийте мекото масло с кондензираното мляко. Прибавете захарта, кокосовите стърготини и прясното мляко и отново разбийте до получаването на хомогенна смес. Ред е на сглобяването на тортата. Разрежете блатовете на две напречно, за да получите 4 еднакви блата. След това затоплете млякото, с което ще сиропирате блатовете. Започнете сглобяването на тортата като поставите един от блатовете върху чинията, в която ще сервирате тортата, изсипете няколко лъжици от затопленото мляко, а след това част от крема. Разстелете равномерно и продължете същата процедура, докато не стигнете до последния блат. Завършете с крем и запазете малка част от него за покриване на тортата. Разбийте сметаната, докато не получите консистенция, подобна на разбитите на сняг белтъци. Към нея прибавете запазената част от крема и разбъркайте. Разпределете равномерно върху тортата и отстрани. Накрая поръсете с кокосови стърготини. Преди да сервирате украсете с ягоди или пък с бонбони "Рафаело". 


Да Ви е вкусно! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар