понеделник, 29 декември 2014 г.

Пъстърва на фурна с гарнитура кускус с шафран и чушки

№94


       За първи път опитах кускус със зеленчуци в едно заведение на улица Оборище и страшно много ми хареса комбинацията. Все се канех да си приготвя вкъщи, но така и  не стигах до това. Днес обаче, докато се чудех каква гарнитура ще е подходяща за пъстървата, която приготвих, се сетих за кускус и наистина се получи доста приятно. 

Пъстърва на фурна 


Продукти:
  • 4 пъстърви
  • 1/4 връзка магданоз 
  • 1 ч.л. листа градински чай (салвия) 
  • 2-3 скилитски чесън 
  • 1 ч.ч. бяло вино 
  • 1 голям лимон 
  • 5 с.л. олио 
  • сол
  • черен пипер
Приготовление: 
      Измийте и подсушете рибата. Сложете ги в тавата, в която ще ги печете. Накълцайте магданоза на ситно и нарежете чесъна. В купа смесете магданоза, градинския чай, чесъна, бялото вино, сока от един лимон, олиото, солта и черния пипер. Разбъркайте добре. Сместа се слага в рибата и върху нея. Накрая пъстървата се пече в загрята на 200 градуса фурна в продължение на 20- 25 минути, като по време на печенето периодично рибата се полива със собствения си сос. 

Кускус с шафран и чушки 


Продукти: 
  • 1 голяма скилидка чесън
  • 3 с.л. зехтин 
  • 4 стръка розмарин 
  • 1 зелена чушка 
  • 1 червена чушка
  • 2 тиквички 
  • 2 с.л. лимонов сок 
  • 2 домата 
  • магданоз 
  • сол 
  • черен пипер 
  • 550 мл зеленчуков бульон 
  • 2 щипки шафран 
  • 350 гр. кускус 
  • 1 дафинов лист 
  • 15 гр. масло 
  • пресен магданоз 

Приготовление:
       Пресовайте скилидката чесън и я сложете в зехтина и оставете настрана, за да се накисва. Подредете стръковете розмарин в тава. Сипете 550 мл вода в тенджера, натрошете бульона и прибавете шафрана. Разбъркайте и оставете на котлона докато водата заври, а след това отстранете и оставете да се задуши. Изчистете и нарежете чушките на широки ивици, а тиквичките разполовете по дължина и нарежете на парчета с дебелина около 2 см. Намажете чушките и тиквичките с част от овкусения зехтин. Изсипете чушките в тавата със стръкчетата розмарин и сложете да се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. След това прибавете тиквичките и печете още 20- 25 минути. Разбърквайте периодично. През това време пригответе заливката като изсипете в дълбока купа останалия чеснов зехтин, лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус и разбъркайте. Веднага щом зеленчуците са готови ги изсипете при заливката и добавете доматите, обелени, изчистени от семенната част и нарязани на кубчета. Разбъркайте и оставете настрана. Сложете бульона с шафрана отново да заври, прибавете разполовения дафинов лист и изсипете кускуса. Разбъркайте, отстранете от котлона, захлупете тенджерата и оставете така за 5 минути да се задуши. След това прибавете маслото към кускуса и гответе на умерен огън 1-2 минути, като разбърквате леко с вилица, за да не се слепят зърната. Извадете дафиновия лист, добавете сол и черен пипер на вкус и разбъркайте. Изсипете в голяма чиния за сервиране и върху кускуса изсипете зеленчуците заедно със заливката. Поръсете с с нарязан на едро магданоз и сервирайте като гарнитура към рибата. 


Да Ви е вкусно! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар