понеделник, 23 март 2015 г.

Заешки бутчета със зеленчуци

№ 120 


        Много обичам заешко месо и често си го приготвям запечено или задушено в гювеч. Днес обаче изпробвах нова рецепта, като направих нещо като яхния. Получи се много вкусно и свежо пролетно ястие. Надявам се и на вас да ви хареса. 

Заешки бутчета със зеленчуци



Продукти: 
  • 2 заешки бутчета 
  • 1 червена чушка 
  • 1 морков
  • 1 глава лук 
  • 1 домат
  • 1 картоф 
  • 1 шепа целина, нарязана на кубчета 
  • 2- 3 шепи замразен грах 
  • 3/4 ч.ч. вода 
  • хималайска сол
  • черен пипер 
  • босилек 
  • чубрица 
  • шарлан (слънчогледово масло)

Приготовления:
       Измийте, обелете и почистете зеленчуците. След това нарежете чушката, моркова, лука и домата на ситно, а картофа на едро. Измийте и овкусете заешките бутчета с малко сол и черен пипер. 

В нагорещен тиган, сипете 3-4 с.л. шарлан и запържете бутчетата до златисто, за около 2-3 минути от всяка страна. След това преместете бутчетата в йенска тенджера или в гювеч и похлупете, а в същия тиган и мазнина запържете лука, моркова, домата и чушката за 2-3 минути, като овкусите със сол, черен пипер, босилек и чубрица на вкус. Прехвърлете зеленчуците в йенската тенджера, добавете картофа, грахта, целината и водата, захлупете и печете в предварително загряна на 200 градуса фурна за първите 10 минути и след това намалете на 180 градуса и печете още 30 минути.

 Отхлупете капака на тенджерата 15- 20 минути преди да извадите яхнията и периодично поливайте бутчетата с бульона. 


Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар