№ 120
Много обичам заешко месо и често си го приготвям запечено или задушено в гювеч. Днес обаче изпробвах нова рецепта, като направих нещо като яхния. Получи се много вкусно и свежо пролетно ястие. Надявам се и на вас да ви хареса.
Заешки бутчета със зеленчуци
Продукти:
- 2 заешки бутчета
- 1 червена чушка
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 домат
- 1 картоф
- 1 шепа целина, нарязана на кубчета
- 2- 3 шепи замразен грах
- 3/4 ч.ч. вода
- хималайска сол
- черен пипер
- босилек
- чубрица
- шарлан (слънчогледово масло)
Приготовления:
Измийте, обелете и почистете зеленчуците. След това нарежете чушката, моркова, лука и домата на ситно, а картофа на едро. Измийте и овкусете заешките бутчета с малко сол и черен пипер.
В нагорещен тиган, сипете 3-4 с.л. шарлан и запържете бутчетата до златисто, за около 2-3 минути от всяка страна. След това преместете бутчетата в йенска тенджера или в гювеч и похлупете, а в същия тиган и мазнина запържете лука, моркова, домата и чушката за 2-3 минути, като овкусите със сол, черен пипер, босилек и чубрица на вкус. Прехвърлете зеленчуците в йенската тенджера, добавете картофа, грахта, целината и водата, захлупете и печете в предварително загряна на 200 градуса фурна за първите 10 минути и след това намалете на 180 градуса и печете още 30 минути.
Отхлупете капака на тенджерата 15- 20 минути преди да извадите яхнията и периодично поливайте бутчетата с бульона.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар