събота, 7 март 2015 г.

Суров веган сладкиш с бананов крем

№ 109 


       Днес експериментирах в кухнята и си приготвих суров сладкиш с основа от слънчогледово семе и сушени сливи и с крем от банани и ядково мляко. Реших  да го замразя и се получи нещо между сладоледена торта и енергийно барче. Нестандартно е, но на мен ми харесва. Ако и вие сте експериментатори, опитайте предложението ми и споделете мнение! 

Суров веган сладкиш с бананов крем 


Продукти: 

За основата: 
  • 3/4 ч.ч. сурови слънчогледови семки
  • 10 бр. сушени сливи 
  • 10 бр. сурови какаови зърна
  • 1 с.л. кокосово масло 
  • 3-4 с.л. ядково мляко от тивкени семки 

За крема: 
  • 2 банана 
  • 3-4 с.л. ядково мляко от тиквени семки 
  • 1 с.л. мед (или агаве) 
  • канела (на вкус) 
  • кората на 1 малък портокал 
Приготовление: 
       Предварително накиснете слънчогледовите семки във вода за около 2 часа. След това ги изцедете от водата, измийте ги и ги изсушете. Нарежете 10 броя сливи и обелете и счукайте какаовите зърна. В миксер изсипете семките, прибавете нарязаните сливи, какаовите зърна, кокосовото масло и ядковото мляко и блендирайте за кратко. Не е нужно сместа да е гладка, за да остане основата ви по-хрупкава. След това прехвърлете сместа в подходящ съд с не много голям диаметър, разстелете и притиснете ето така: 



       Покрийте с фолио и приберете във фризера, докато приготвяте крема. Ако искате гладък, хомогенен смес без бучки го блендирайте, ако ли не го направете по следния начин- вземете бананите, нарежете ги на парченца и ги поставете в купа, а към тях прибавете канелата, меда, портокаловата кора и млякото и с помощта на вилица започнете да мачкате бананите. Мачкайте докато получите желаната консистенция. Ако приготвите крема по този начин ще останат парченца банан и вкусът ще е по-наситен. След като кремът е готов, извадете основата от фризера, изсипете крема, разпределете равномерно и отново върнете във фризера за няколко часа. 

       След като кремът стегне остава само да украсите сладкиша и да го нарежете. Аз го украсих с кокосови стърготини и канела и го нарязах на квадратни парчета. Изборът е изцяло ваш! Съхранявайте във фризера. Надявам се да ви хареса. 


Насладете се на здравословен десерт!

Няма коментари:

Публикуване на коментар