понеделник, 6 април 2015 г.

Яхния с картофи и зелен фасул

№ 132 


       Днес ви предлагам една много вкусна пролетна яхния с картофи и фасул. Много е свежа и същевременно засищаща, а най-големият плюс е, че се приготвя много бързо. Надявам се и на вас да ви хареса!

Яхния с картофи и зелен фасул 


Продукти:
(рецептата е адаптирана от тази на Супичка)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 2 скилидки чесън 
  • 5-6 картофа (или около половин килограм)
  • 300 гр. зелен фасул
  • 3/4 ч.ч. вода 
  • 1 голям домат (или два по-малки)
  •  хималайска сол
  • черен пипер
  • лют пипер
  • червен пипер 
  • чубрица
  • пресен копър


Приготовление:
       Започнете с подготвянето на зеленчуците. Нарежете лука, чесъна и моркова на ситно, обелете и настъргайте домата и обелете и нарежете картофите на едро. Аз използвах замразен фасул, който не се нуждае от предварителна подготовка, но ако използвате пресен фасул отрежете двата края на всяка шушулка. След това загрейте дълбок тиган и изсипете зехтина в него. Запържете лука, моркова и чесъна докато омекнат, а след това прибавете зеления фасул заедно с червения пипер и задушете за 1-2 минути. След това добавете картофите и водата. Подправете със солта, черния пипер, лютия пипер и чубрицата и разбъркайте. Намалете котлона, захлупете яхнията и оставете да къкри на слаб огън за 15 минути. След това добавете доматите, разбъркайте, опитайте на вкус и ако има нужда от още сол или пипер добавете на вкус, ако ли не отново похлупете яхнията и варете до пълното сваряване на картофите. Разбърквайте периодично. Накрая просто поръсете с пресен копър и сервирайте. Лесно нали?


2 коментара:

  1. Харесвам. Направих, но смених зехтина с кокосово масло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! И аз съм почитателка на кокосовото масло, така че скоро ще опитам и този вариант.

      Изтриване