събота, 16 май 2015 г.

Пълнозърнесто руло с карамелизирани круши и ябълки

№ 149



       Много хора смятат, че здравословните десерти не са вкусни и дори отказват да ги пробват. В близките месеци, с промяната на начина ми на хранене, обаче се уверих в обратното. Има толкова много здраволсовни вариации на традиционните сладкиши, които са много по-лесно усвоими от организма, а вкусовите качества се запазват. Пробвайте и се уверете сами!

Пълнозърнесто руло с карамелизирани круши и ябълки 


Продукти:

За тестото:
  • 100 гр. брашно о т лимец 
  • 200 гр. брашно от спелта (+ допълнително за доомесване и разточване) 
  • щипка хималайска сол 
  • 2 ч.л. суха мая
  • 2 ч.л. кафява захар 
  • 125 мл. соево/ядково/ оризово мляко (по ваш избор)
  • 1 яйце + 1 белтък 
  • 40 мл. шарлан 

За плънката:
  • 3/4 ч.ч. кафява захар 
  • 1 с.л. кокосово масло 
  • 3 ч.л. канела 
  • щипка сол 
  • 1 ябълка
  • 1 круша 
  • 1 ч.ч. трохи от препечен пълнозърнест хляб 
  • 1 жълтък за подмазване
  • филирани бадеми 

Приготовление: 
       Започнете с тестото. В затопленото мляко прибавете маята и захарта. След това добавете яйцата и шарлана. Прибавете течната смес към брашната и солта и омесете тесто. След като тестото е готово, сложете го в  купа, поркийте я с фолио и я сложете в зарята  на 50 градуса фурна, за да втаса по-бързо. Ще разберете, че е втасало, когато увеличи размера си два пъти. Това ще отнеме около 40 минути. През това време пригответе плънката. Обелете и нарежете ябълката и крушата на кубчета. В тенджера сложете ябълката, крушата, кокосовото масло, захарта, солта и канелата и сложете на котлона на среден огън. Бъркайте и отстранете от котлона след около  3-4 минути. Оставете на страна, за да се охлади. След като тестото е втасало и плънката е изстинала разточете тестото на голям правоъгълник. Поръсете с хлебните трохи и излейте плънката, като разнесете равномерно и оставите около 2 см от правоъгълника без плънка, за да може да слепите рулото по-лесно.


        Навийте рулото, хубаво слепете краищата и го поставете в подходяща форма, предварително покрита с хартия за печене. Намажете рулото с разбит жълтък, направете няколко разреза отгоре и поръсете с филирани бадеми.



       Печете в предварително загряна на 180 градуса фурна до златисто. При мен това отне около 20 минути. 


Добър апетит!

1 коментар:

  1. Изглежда невероятно! А още повече ми допада, че е със сезонни плодове - круши, обвити с карамел, представям си каква вкусотия е. Прекрасни есенни дни, Даяна!

    ОтговорИзтриване