петък, 19 юни 2015 г.

Двупластов сладкиш с кайсии

№ 158 



       Десертите с плодове са много подходящи за лятото. Този двупластов сладкиш с кайсии и орехи ще впечатли вашите гости. Опитайте!

Двупластов сладкиш с кайсии 


Продукти:
(рецептата е адаптирано от Cooks and Bakes
За белия пласт:
  • 60 гр. масло
  • 2 жълтъка
  • 50 гр захар 
  • 140 гр брашно 

За какаовия пласт:
  • 75 гр масло 
  • 75 гр кафява захар 
  • 1 яйце 
  • 75 гр брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер 
  • 20 гр счукани орехи 
  • 25 гр какао 
  • 50 мл прясно мляко 
Допълнително: 
  • 6 кайсии
  • пудра захар 

Приготовление:
       Започнете с приготвянето на белия пласт. Разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем. Прибавете един по един жълтъците, като разбърквате след всеки. Накрая прибавете брашното и омесете тесто. Увийте го в прозрачно фолио и го приберете в хладилника. 
      Преминете към приготвянето на какаовия пласт. Разбийте маслото със захарта. Към тях прибавете яйцето. В отделна купа смесете брашното, бакпулвера, какаото и счуканите орехи. Прибавете ги към маслото, захарта и яйцата и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Накрая прибавете и прясното мляко и разбъркайте отново. 
     След това измийте, обезкостете и разполовете кайсиите. Извадете бялото тесто от хладилника и го разточете на кръг с големината на тавичката, в която ще печете сладкиша. Препоръчвам ви тавичката, която ще ползвате, да не е с много голям диаметър. След като разпределите блата равномерно по дъното на тавичката наредете разполовените кайсии и отгоре изсипете какаовата смес. 





       Печете на 190 градуса за около 30 минути или докато по забита в центъра на сладкиша клечка за зъби не остава смес. Преди да сервирате поръсете с пудра захар. 


Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Даяна,
    прекрасен се е получил сладкишът! Харесва ми тази модификация. Плодовете аз ги сложих малко по-отгоре. Имай предвид, че кайсиите са по-меки от прасковите и при печенето малко губят форма, но вкусът им си заслужава.
    Поздрави за теб

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Даниела!
    Съгласна съм за кайсиите, затова и го сложих по-отдолу, а и пекох сладкиша по-кратко. Все пак се получи страхотно!

    Благодаря ти за рецептата отново! За пореден път се доверявам на твоя сайт и оставам повече от доволна :)

    ОтговорИзтриване